Geen informateur aan de slag

VENRAY | Er gaat in Venray geen informateur aan de slag om een nieuwe coalitie samen te stellen. Enkele partijen drongen vrijdag tijdens de eerste gespreksronde erop aan zo'n informateur te benoemen.

Het CDA neemt als grootste partij het initiatief bij de onderhandelingen. De gesprekken worden gevoerd door afdelingsvoorzitter Evert Voorn, samen met lijsttrekker Jan Loonen en fractieleider Toon Loonen. De vijf grootste partijen (CDA, Venray Lokaal, SP, D66 en Samenwerking) willen de coalitie in. Als deze wens zou worden gehonoreerd dat bestaat de coalitie uit 24 van de 27 zetels. De twee kleinste fracties VVD en PvdA vormen dan samen met drie zetels een minioppositie.

Jan Loonen wil als onderhandelaar niet vooruitlopen op een onder- of bovengrens. "Maar 24 zetels is wel erg overdreven. Je krijgt dan geen coalitieakkoord maar een soort raadsakkoord. Aan de andere kant is 14 zetels ook wel aan de krappe kant. Ik heb er wel een persoonlijke mening over, maar ik vind het niet fair die nu al te uiten. We gaan eerst met elkaar in gesprek. Na de eerste verkenningsronde gaan we vanaf 6 april in de informatiefase een verdiepingsslag maken. We gaan op zoek naar een coalitie die zowel inhoudelijk als getalsmatig werkbaar is." In de afgelopen raadsperiode had de coalitie CDA, D66 en Samenwerking 15 van de 27 zetels.

Jan Loonen sluit niet uit dat in de komende weken alsnog een externe informateur wordt aangetrokken. Voor het geval de gesprekken dreigen vast te lopen. Horst aan de Maas kiest wel al direct voor een informateur. Voormalig CDA-wethouder Leon Litjens is al aan de slag gegaan.