Coalitie over zeven weken rond?

VENRAY | Over zeven weken, op vrijdag 11 mei, ligt er een coalitieakkoord op tafel. Dat is de planning die Jan Loonen (CDA) vrijdag tijdens het eerste verkennende gesprek in de raadzaal aan de zes andere partijen voorlegde. Die stemden er alle mee in.

Het CDA neemt als grootste partij het voortouw bij de coalitievorming. Deze en volgende week vinden er individuele gesprekken plaats tussen het CDA en alle andere partijen. Op 6 april is de verkennende fase afgesloten en is er opnieuw een gezamenlijke gespreksronde. Daarna gaat de informatiefase van start waarvoor twee weken zijn uitgetrokken.

Vanaf 20 april zitten de beoogde coalitiepartners aan tafel voor de formatie. Het is de opzet drie weken later, op vrijdag 11 mei, het coalitieakkoord helemaal rond te hebben. Dit is inclusief de keuze van de wethouders en de portefeuilleverdeling.

In de raadsvergadering van dinsdag 22 mei kunnen de nieuwe wethouders worden gekozen en beëdigd. Tevens wordt dan het coalitieakkoord besproken. Vier jaar geleden duurde de coalitievorming vijf weken. Op vrijdag 25 april 2014 presenteerden CDA, D66 en Samenwerking het bereikte akkoord. De verkiezingen werden toen op 19 maart gehouden.