Veel animo voor college

VENRAY | Vijf van de zeven partijen in Venray staan te springen om deel te nemen aan het nieuwe college. Dat bleek vrijdagavond tijdens de eerste verkennende gespreksronde in de raadzaal. Venray Lokaal, de tweede grootste partij, en de nummer drie SP willen beide dolgraag een wethouder leveren.

Door Henk Willemssen

Het wordt dus dringen voor een stoel in het college want de drie coalitiepartijen CDA, D66 en Samenwerking willen doorgaan met hun wethouders. Er zijn geen onderlinge afspraken gemaakt om de huidige coalitie voort te zetten, bevestigde het trio op een vraag van Jan Hendriks (SP). "We hebben formeel nooit gezegd dat we met zijn drieën verdergaan", reageerde Jan Loonen (CDA).

De SP behoudt vier zetels en ziet kansen om voor het eerst in het college te komen. "Geen enkele partij is afgestraft door de kiezer. Wij willen graag meedoen in de coalitie", aldus Hendriks.

Venray Lokaal wil eveneens de oppositierol inruilen voor een plek in het college. "We hebben voldoende bestuurservaring om verantwoordelijkheid in het college te dragen", meldde Tino Zandbergen. Vermoedelijk is Carla Brugman de wethouderskandidaat voor de nieuwe fusiepartij die voortkomt uit inVENtief en PP2. Zandbergen pleitte voor het benoemen van een informateur met een zo breed mogelijk opdracht. Hij was het niet met zijn collega's eens dat er weinig of niets veranderd zou zijn na de verkiezingen. "Venray Lokaal is nu een factor van belang in de raad."

De drie coalitiepartijen zijn in zetelaantal niet gegroeid maar ze trokken alle drie iets meer kiezers dan bij de vorige verkiezingen in 2014. Daan Janssen (D66): "We hebben met Martijn van der Putten een uitstekende wethouder en we willen weer de coalitie in." Martin Leenders (Samenwerking): "We willen graag bestuurlijke verantwoordelijkheid blijven nemen. We staan open voor allerlei varianten." Jan Loonen reageerde dat het CDA geen enkele partner of coalitie uitsluit.

De twee kleinste partijen VVD en PvdA beseffen dat ze achter in de rij moeten aansluiten. Henk Bisschops (PvdA) meldde dat hij wel graag bij de gesprekken betrokken wil blijven. "Het lijkt me logisch dat Venray Lokaal een van de onderhandelingspartners wordt." Harrie van Oosterhout (VVD): "Getalsmatig liggen CDA en Venray Lokaal het meest voor de hand. De VVD staat aan de zijlijn. Maar met ons is altijd te praten."