Feest bij Venray Lokaal, Carla Brugman en Richard de la Roy vieren het behalen van vijf zetels.
Feest bij Venray Lokaal, Carla Brugman en Richard de la Roy vieren het behalen van vijf zetels. Foto: Henk Lammen

CDA en Venray Lokaal: hertelling?

VENRAY | Na een chaotische verkiezingsavond werd pas tegen half drie de einduitslag bekendgemaakt. Het CDA blijft de grootste met acht zetels – een verlies van één zetel - en Venray Lokaal wordt nummer twee met vijf zetels. Maar er valt nog één restzetel te verdelen tussen CDA en Venray Lokaal. Beide partijen staan in stemmenaantal precies gelijk bij de verdeling van de laatste restzetel.

Door Henk Willemssen

Komende vrijdag vindt in het gemeentehuis een loting plaats. Als het CDA de meest gelukkige is krijgt het negen zetels. Als het lot Venray Lokaal gunstig gestemd is, dan krijgt de fusiepartij van inVENtief en PP2 zes zetels. CDA-lijsttrekker Jan Loonen liet direct weten het niet op een loting te willen laten aankomen. "Wij gaan een hertelling aanvragen nu het slechts om één stem verschil gaat." Daar was Carla Brugman, lijsttrekker van Venray Lokaal, het roerend mee eens. "Ook wij willen dat de stemmen opnieuw worden geteld. Want een loting mag dit niet beslissen. Maar ik hoor zojuist van de burgemeester dat een hertelling bij stakende stemmen niet mogelijk zou zijn. Het kan alleen als er twijfel is over de telling zelf. Dus niet in deze situatie. Toch willen we die hertelling. Ook om de kiezers te laten zien dat iedere stem telt."

Voorlopig zijn dus 26 van de 27 zetels verdeeld. Er blijken weinig verschuivingen te zijn. Venray Lokaal heeft nu evenveel zetels als de fusiepartners inVENtief (twee) en PP2 (drie) samen. D66 en Samenwerking behouden hun drie zetels. De SP blijft op vier en de VVD komt opnieuw met twee zetels in de raad. De PvdA blijft een eenmansfractie.

In theorie kan de huidige coalitie van CDA, D66 en Samenwerking doorgaan. Ze hebben samen veertien van de 27 zetels. Daar kan nog een zetel van het CDA bij komen. Ook kan het CDA in zee gaan met Venray Lokaal. Ze halen samen eveneens een nipte meerderheid van veertien zetels. Jan Loonen deelde na afloop aan alle andere partijen uitnodigingen uit voor een eerste verkennend gesprek over de coalitievorming. Deze openbare bijeenkomst vindt vrijdag om 19.00 uur plaats in het gemeentehuis. Yvon Peters (17) uit Oirlo is een opvallende nieuweling. Ze werd met voorkeurstemmen gekozen voor Venray Lokaal. Maar ze mag pas de gemeenteraad in op de dag dat ze achttien wordt. Dat is op 30 juni 2018. Tot die tijd is Ahmet Kocyigit haar vervanger.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding