Pastoor Miedema: hoop op donornier

HEIDE | Pastoor Theo Miedema van Leunen, Veulen en Heide kijkt uit naar 11 april. Op die dag ontvangt hij een donornier. "De operatie stond al gepland in februari. Maar dat ging toen helaas niet door omdat mijn donor de griep had", vertelde Miedema dinsdag tijdens de jaarvergadering in Heide.

"Vorig jaar ben ik flink ziek geworden. Daardoor is het aantal missen in de dorpen ook gehalveerd. Deken Smeets en pastoor Van Horne zijn vaak ingevallen. Ik hoop dat de operatie in de week na Pasen goed slaagt. Na de revalidatie verwacht ik dat ik na de zomervakantie weer volledig aan de slag kan."

Het bisdom Roermond heeft het toekomstplan Blauwdruk 2020 opgesteld. De bedoeling is dat steeds meer parochies worden samengevoegd. Het cluster Leunen-Veulen-Heide zal straks samengaan met Ysselsteyn-Merselo-Vredepeel, het cluster van pastoor Jos Boon. Miedema vermoedt dat 2020 niet meer haalbaar is. "Er zijn verkennende gesprekken gevoerd, maar het moet nog allemaal concreet worden. In de toekomst zal er nog één priester zijn voor deze zes parochies. Het bisdom zal dan een pastoor, Jos Boon of ik, weghalen."

Een dorpsbewoner vroeg of de kerk nog wel open kan blijven met zo weinig bezoekers. "Zo lang er een priester is, kan het", reageerde Theo Miedema. "Ik doe ook met plezier een mis voor vijf bezoekers. Want ik moet toch voor een heel weekeinde de preek voorbereiden." Miedema waarschuwde wel dat na de samenvoeging van de twee clusters er niet meer iedere week een mis kan worden opgedragen in elk dorp. Want één pastoor kan geen zes missen doen in een weekeinde. "Drie of hooguit vier lukt nog wel. De druk op de priesters wordt alsmaar groter want er zijn er ook steeds minder."


'Harmonie vergeet Heide en Veulen'

HEIDE | Dinsdag tijdens de jaarvergadering in Heide klonk er kritiek op harmonie Sint Catharina van Leunen, Veulen en Heide. Dorpsbewoners vinden dat de harmonie zich te weinig laat zien in Heide en Veulen.

"De harmonie weet ons alleen te vinden als ze geld nodig heeft", merkte een cynische bezoeker op. Het stak enkele dorpsbewoners dat de harmonie onlangs geen serenade bracht bij de koninklijke onderscheiding van Herman Janssen bij zijn afscheid als secretaris van de KBO. "Ik heb contact gehad met de harmonie. Maar er waren op die woensdag te veel zieken en afwezigen om naar Heide te komen", vertelde Bernard Verheijen van de KBO. "Er is toegezegd bij een passende gelegenheid alsnog een serenade te komen brengen."

Een andere bezoeker vroeg zich af waarom het jaarlijkse kerstconcert altijd in de kerk van Leunen wordt gehouden. "Dat zou toch ook een keer in Heide of Veulen kunnen?" Bestuurslid Martien Derikx van de harmonie reageerde dat beide kerken te klein zijn. "Want er is veel ruimte nodig. In Leunen moeten ook de eerste drie rijen kerkbanken worden verplaatst." Derikx zei dat hij zich ook gestoord had aan het ontbreken van de serenade. "Maar de harmonie is ook niet meer zo groot. We hebben nu nog 41 muzikanten. Het zijn er geen zestig meer."


Heide hoeft geen vier dagen kermis

HEIDE | "Nog twee dagen kermis, op zaterdag en zondag, is voor ons genoeg", zegt dorpsraadvoorzitter Leon Janssen. "Eventueel kan de maandag er nog bij, maar die kermisdinsdag hoeft echt niet meer."

Dinsdagavond tijdens de jaarvergadering in De Gelderkoel reageerde de dorpsbewoners gelaten op de kermisperikelen van de kleine dorpen. Net als in Castenray, Geijsteren en Veulen organiseert de gemeente dit jaar ook in Heide zelf de kermis, omdat exploitant Regter er geen brood meer in ziet. Het gevolg is dat de autoscooters zeker niet meer terugkomen. Terwijl de botsauto's toch de meest favoriete attracties waren. "Er komen andere attracties voor in de plaats. De kermis gaat er anders uitzien", meldde Leon Janssen. De grote tent keert ook niet meer terug in Heide. "Het wordt kleinschaliger, maar zeker niet minder gezellig. We trekken ons meer terug in het schoolgebouw."


Laatste keer voor APK Veulen?

Venray | APK Veulen gaat op zaterdag 24 maart het prieeltje en berceau opknappen in het St. Annapark in Venray. Al vele jaren neemt APK Veulen één keer per jaar het park onder handen. Dit jaar is het mogelijk de laatste keer.

Het St. Annapark werd overgenomen door de Renschdael Groep uit Horst. In januari 2018 kocht het bedrijf het monumentale gestichtsterrein aan de Noordsingel van eigenaar Vincent van Gogh. "Zij zijn APK Veulen zeer erkentelijk voor het adopteren van de berceau vanaf 2001, omdat er anders nu niets meer van over zou zijn geweest", vertelt APK-voorzitter Hans Geurts. "Zij gaan het park echter professioneel opknappen en onderhouden en het is maar de vraag of onderhoud door de APK dan nog wel zin heeft. We gaan het dit jaar in ieder geval nog een keer doen. Ook projectleider Marianne Dankers en landschapsarchitect Jan Joris zullen dan aanwezig zijn."

Het duo was in januari bij de ledenvergadering van APK Veulen. Destijds sprak het tweetal hun dank uit aan APK. "Waarschijnlijk is ons werk in de toekomst moeilijk te combineren met hun professionele aanpak. We gaan dat later dit jaar samen evalueren. De leden die het onderhoud jaarlijks doen, worden ook steeds ouder. We hebben het jarenlang met plezier opgepakt en het is gelukkig niet voor niets geweest."

De vrijwilligers van APK Veulen zijn zaterdag van 14.00 uur tot ongeveer 16.30 uur in het St. Annapark aan het werk.