Heide: woningbouw in lift

HEIDE | Welhaast tegen de verdrukking in gaat het uitstekend met de woningbouw in Heide. Het uitbreidingsplan aan de Groeneweg is inmiddels al aardig volgebouwd. Er resten nog twee kavels en vier sociale huurwoningen en dan is de nieuwbouwwijk aan de noordoostkant van het dorp voltooid.

Door Henk Willemssen

"In het afgelopen jaar zijn er wel twaalf woningen gebouwd", meldt dorpsraadvoorzitter Leon Janssen. "Het gaat inderdaad boven verwachting goed." Er is aan de Groeneweg een heel divers bouwplan ontstaan. Er is voor ieder wat wils. De gemeente zat jarenlang in de maag met het perceel bouwgrond waardoor destijds het trapveldje werd verplaatst. Er is ruimte voor 32 woningen. Dat zou veel te veel zijn voor Heide. Uit woningmarktonderzoek bleek dat er slechts behoefte was aan een tot twee woningen per jaar. Na een aarzelende start kwam de bouwproductie de laatste jaren in een stroomversnelling. Uitgerekend vanaf het moment dat de gemeente de tijdelijk verlaagde grondprijs, van 230 naar 180 euro per vierkante meter, weer afschafte in de kleine dorpen. En ondanks dat in 2011 de basisschool in Heide moest sluiten. De kinderen gaan sindsdien in Leunen naar school. "Dat verloopt hartstikke goed. De kinderen uit Heide hebben het er prima naar hun zin. Er is geen enkele wanklank meer over", aldus de dorpsraadvoorzitter.

Het inwoneraantal van Heide zit inmiddels ook weer in de lift na een jarenlange dip. Midden jaren negentig zakte het inwoneraantal beneden de 500-grens. Daarna ging het bergafwaarts naar 450 inwoners. De laatste stand van eind vorig jaar geeft 476 aan. "Sindsdien zijn er weer enkele nieuwe huizen bewoond", zegt Leon Janssen. Hij kent alle gezinnen want de dorpsraad brengt steevast een huisbezoek aan de nieuwe inwoners. "We gaan weer hard richting de 500. We hopen dit jaar nog deze mijlpaal te bereiken. Daar gaan we een feestelijk tintje aangeven."

Afgelopen dinsdag vond in gemeenschapshuis De Gelderkoel de jaarvergadering plaats van dorpsraad, kerkbestuur, stichting gemeenschapshuis en dorpscoöperatie. Er waren ruim veertig belangstellenden. De kerk in Heide blijft open. Afgelopen jaar is er onderhoud gepleegd aan de pastorie en het kerkgebouw dat een grote verfbeurt kreeg. Ook is er asbest verwijderd, wat een dure klus was. "Openhouden is nog altijd de beste optie", vertelde Toon Loonen van het kerkbestuur. "We zijn er tot nu toe in geslaagd de kerk financieel overeind te houden."