Nard van Meijel (gehurkt helemaal links) en Team Pi in actie tijdens FRC in Flagstaff.
Nard van Meijel (gehurkt helemaal links) en Team Pi in actie tijdens FRC in Flagstaff. Eigen foto

Unieke ervaring in VS

Merselo | Een unieke prestatie voor Nard van Meijel met zijn Team Pi onlangs in de Verenigde Staten. De 22-jarige student uit Merselo won tijdens de First Robotics Competitions (FRC) in Flagstaff (Arizona, red) met zijn teamgenoten de Rookie All Star Award. Team Pi eindigde met Van Meijel op plek negentien.

Door Willem Menting

"Deze competitie is bedoeld om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. We werken daarom ook samen met het Heerbeeck College (middelbare school, red) uit Best", vertelt de tweedejaars student mechatronica enthousiast. Tijdens FRC namen de robots van de verschillende teams het tegen elkaar op. In een spelvorm werd gestreden voor de titel beste robot in de Arizona North Regional. Dat Team Pi van de Fontys hogeschool in Eindhoven uiteindelijk de Rookie All Star Award pakte, was een grote verrassing. "We kunnen het eigenlijk nog steeds niet geloven dat we de beste nieuwkomer zijn. Dit hadden we niet durven dromen. Dankzij deze prijs mogen we in april naar de wereldkampioenschappen in (Detroit, Michigan, red). Dat wordt weer een ervaring om nooit te vergeten."

De reis wordt door de studenten zelf betaald. Team Pi heeft wel sponsoren, maar de vliegtickets zijn toch voor rekening van de studenten en andere teamleden. "Het is helaas niet voor iedereen weggelegd om deze reis te maken. Het gaat in sommige gevallen om geld, maar de trip valt ook onder schooltijd. Sommige studenten geven hun voorkeur aan het volgen van vakken."

Van Meijel keek zijn ogen uit in Flagstaff. "Alles is immens in de Verenigde Staten. Onze wedstrijd werd gehouden in het stadion van de North Arizona University. Zulke stadions zie je in Nederland alleen maar bij grote voetbalclubs. Het was net zo groot als het Philips Stadion van PSV. Er deden ook zestig teams mee, dus we keken onze ogen uit."

Team Pi werd vorig jaar opgericht door studenten van de Fontys. Het project werd dit jaar voortgezet door onder meer Van Meijel en zijn jaargenoten. "We hopen dat we dit jaar een mooie basis kunnen leggen voor volgend jaar. Zo kunnen nieuwe studenten ons project een vervolg gegeven." De robot die door Team Pi werd ontwikkeld staat nog in Flagstaff. Dankzij sponsor DHL werd de robot getransporteerd. De organisatie verscheept de robot naar Detroit. "We versleutelen niet veel meer aan de robot. We moeten wel voldoende reserveonderdelen meenemen voor het WK."

Van Meijel reist niet met torenhoge verwachtingen af naar het wereldkampioenschap. "We weten dat de kans klein is dat we winnen, maar ook daar is de Rookie All Star Award. We weten uit ervaring dat we die kunnen winnen, dus daar gaan we nu ook voor."

Meer informatie over Team Pi is te vinden via www.teampi.nl. Via deze website is het ook mogelijk om het team te sponsoren.