Afbeelding

Van de Leur oogst lof bij afscheid

LEUNEN | Jeroen van de Leur (44) ontving maandag uit handen van burgemeester Hans Gilissen de Bronzen Waarderingspenning van de gemeente Venray. Dat gebeurde bij zijn afscheid als voorzitter van de dorpsraad.

Door Henk Willemssen

Jeroen van de Leur opende om 20.00 uur nietsvermoedend zijn laatste vergadering. Juist op het moment dat drie nieuwe dorpsraadleden werden geïntroduceerd, stapte Hans Gilissen via een zijdeur het vergaderzaaltje binnen. Met in zijn kielzog een hele rits familieleden, kennissen, oud-dorpsraadleden en verenigingsbestuurders. Gilissen stak de loftrompet. "Je hebt ongelooflijk veel voor de Leunse gemeenschap betekend. Met je taaiheid en humor ben je op een geweldige manier opgekomen voor de belangen van het dorp." Gilissen doelde onder meer op de opvallende rol die hij vervulde in de strijd tegen het inmiddels afgeblazen Polenhotel.

Van de Leur reageerde perplex op de 'inval'. "Ik ben helemaal overdonderd", zei hij. Als Venraynaar kwam hij in oktober 2004 in Leunen wonen. Hij werd al snel actief bij het Sint Nicolaascomité. Het organiseren van de intocht was zijn allereerste activiteit in zijn nieuwe dorp. "Ik wilde meer doen en de mensen leren kennen. Daarvoor moest ik zelf de eerste stap zetten." Er was een wisseling van de wacht bij de dorpsraad. Voorzitter Wim Jenniskens trad begin 2007 af. Van de Leur meldde zich aan als lid. "Helemaal niet met het idee om voorzitter te worden. Maar ik werd als nieuwkomer wel meteen als opvolger van Wim Jenniskens gekozen. De dorpsraad was voor mij een soort integratietraject. Ik kan nu zeggen dat ik echt geïntegreerd ben. Ik heb in de afgelopen jaren zo veel leuke mensen leren kennen. Die had ik zonder de dorpsraad nooit ontmoet." Toch waren de laatste twee jaren niet gemakkelijk. De komst van het Polenhotel op het terrein van de oude melkfabriek deed veel stof opwaaien en het leidde tot tweespalt in Leunen. Ook binnen de dorpsraad. Van de Leur ging op de barricaden staan en maakte indruk met zijn speeches bij de gemeenteraad. "Het was een leerzame, maar ook een dankbare periode. Om iets bij te kunnen dragen aan de gemeenschap." Na een onderbreking van een uur werd rond 21.30 uur de bijeenkomst voortgezet. Het was immers de jaarvergadering en er moesten nog enkele agendapunten worden afgehandeld. Dorpsraadlid Ger Litjens prees na afloop de scheidende voorzitter om zijn vasthoudendheid, maar ook om zijn humor. "Met Jeroen waren het altijd open en eerlijke discussies. Met een grap en een kwinkslag kon hij een zwaar onderwerp toch luchtig maken. En hij is een heel bevlogen spreker. Bij het Polenhotel heeft hij zich op een supergoede manier laten zien."

Foto: Hoedemaekers