Elitepark

Vorige week in Peel en Maas reageerden alle lijsttrekkers op zeven prikkelende stellingen. De meest opmerkelijke reactie vond ik die van Harrie van Oosterhout (VVD) op de stelling 'Sint Anna wordt een elitepark'. Harrie: 'Dat zou best kunnen, vraag is of dat erg is.' D66 en Venray Lokaal verzetten zich evenmin tegen 'elitepark', maar Harrie was het meest instemmend. Wat je daar inhoudelijk ook van vindt, het is eerlijk en helder.

Wat ik er inhoudelijk van vind? Aan de ene kant begrijp ik Harrie en zijn aanhangers wel. Als je jarenlang hard hebt gewerkt en een aardig kapitaal hebt verworven (of ge-orven), dan is het best menselijk om op een mooi(st)e plek te willen wonen. En mooier dan Sint Anna vind je in Venray niet.

In Amerika doen ze hier trouwens helemaal niet moeilijk over. Daar kruipen rijke mensen zelfs samen in een 'gated community' ofwel een mooie plek met een hek (vaak inclusief wachthuisje en bewaker). Dat is gelukkig niet wat Harrie wil. Hij wil 'dat het karakter van het gebied en zijn toegankelijkheid behouden blijven'.

Toch knaagt er iets bij me. Dat mensen met een psychische of psychiatrische aandoening decennia werden 'weggestopt in de bossen' vinden we niet meer acceptabel. Anno 2018 wonen zij zo mogelijk in wijken en dorpen. Alleen: straks zijn de mensen met een psychische of psychiatrische aandoening vermaatschappelijkt, en hebben de mensen met geld zich teruggetrokken in die bossen. Iets ironisch heeft dat wel.