Militaire samenwerking

Vredepeel | Nederland en Duitsland zetten een volgende stap op het gebied van militaire samenwerking. Onder toeziend oog van de Duitse en Nederlandse ministers van Defensie, wordt op woensdag 4 april de Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 onder bevel gesteld bij het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC). Ook gaan Duitse militairen deel uitmaken van de staf van het DGLC. Hiermee integreren Nederland en Duitsland een deel van hun luchtverdedigingscapaciteiten.

De militaire ceremonie vindt plaats op de Luitenant-generaal Bestkazerne te Vredepeel. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen en de Nederlandse minister Ank Bijleveld-Schouten zullen de ceremonie bijwonen, evenals de Duitse en Nederlandse plaatsvervangend commandant der Strijdkrachten. Beide ministers zullen de aanwezige troepen toespreken. Flubabwehrraketengruppe 61 bestaat uit ongeveer 300 militairen en beschikt over radargeleide kanon- en raketsystemen voor de bestrijding van vliegtuigen en projectielen op de korte afstand. De Duitse eenheid blijft gehuisvest in Todendorf, Duitsland. Wel krijgen de staf, het kenniscentrum en de opleidingseenheid van het DGLC versterking van Duitse collega's. Duitsland en Nederland werken al langer samen op het gebied van luchtverdediging. Dit concentreerde zich tot nu toe op de Patriot-raketsystemen waarover beide landen beschikken. De Patriot is geschikt voor de luchtverdediging op de lange afstand en verdediging tegen ballistische raketten. Sinds najaar 2016 is een gezamenlijke Duits-Nederlandse Patrioteenheid operationeel, die geschikt is voor uitzendingen. Naast de integratie van eenheden wordt ook onderzocht hoe de verschillende Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden nog intensiever met elkaar kunnen samenwerken op het gebied van doctrinevorming, opleidingen en het delen van kennis. Daarom is nu binnen het DGLC een binationaal kenniscentrum opgezet om de kennis en kunde van beide landen bij de bestrijding van bemande en onbemande vliegende toestellen en ballistische raketten te verbeteren. Meer militaire samenwerking tussen Europese partners is een belangrijk speerpunt van het kabinet. Om deze reden staat het Nederland-Duitse samenwerkingsverband op termijn open voor andere Europese landen om hieraan deel te nemen. Duitsland is één van de strategische partners van Nederland. Het DGLC is de vijfde eenheid die geïntegreerd samenwerkt met Duitsland. Eerder al werd de Nederlandse Luchtmobiele Brigade onder bevel gesteld bij de Duitse Division Schnelle Kräfte en kreeg de Nederlandse 43e Gemechaniseerde Brigade een Duits tankbataljon onder bevel, terwijl de brigade zelf bij de Duitse Eerste Pantserdivisie werd ondergebracht.


'Steeds meer burenconflicten'

VENRAY | Burenconflicten die uit de hand lopen komen in Venray steeds vaker voor. Uiteindelijk komt vaak de burgemeester eraan te pas om de ruzie te slechten.

"Daar loop ik tegenaan", vertelde Gilissen donderdag tijdens de jaarvergadering in Vredepeel. Hij schetste het beeld van buren die al jaren in onmin met elkaar leven. "Dan komt iemand erachter dat de schutting van de buurman te hoog is. De gemeente wordt ingeschakeld. We zijn verplicht te reageren op een handhavingsverzoek. Vervolgens vindt de ander ook wel iets wat niet klopt bij de buren. Dan zijn de rapen gaar. Je ziet dat mensen soms griezelige dingen gaan doen. Zo jammer dat mensen elkaar het leven zo zuur kunnen maken. We zouden als samenleving vaker in de spiegel moeten kijken."


Hoofd De Ruuper in reparatie

LEUNEN | Het kunstwerk van De Ruuper (dorpsomroeper) in Leunen is verplaatst van het dorpsplein naar de voortuin van mfc De Baank aan de Albionstraat.

Het beeld van de Venrayse beeldhouwer Piet Hermans is nog 'onthoofd'.

Na de laatste vernieling is het hoofd met kit provisorisch bevestigd. Een restaurateur uit Maastricht is aan de slag om het kunstwerk geheel te herstellen.