Ivo Coopmans bracht zijn stem uit bij het mobiele stembureau in het Raayland College.
Ivo Coopmans bracht zijn stem uit bij het mobiele stembureau in het Raayland College. Foto: Henk Lammen

Kijkje bij de stembus

Venray | De een zweette peentjes en twijfelde tot de laatste seconde en de ander pakte resoluut het rode potlood om een vakje rood te kleuren. De stemgerechtigde inwoners van de gemeente Venray trokken woensdag weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

door Willem Menting

Twee stempassen kregen de stemgerechtigde inwoners van de gemeente Venray de afgelopen weken in de brievenbus. Het was een dubbele oproep om de tocht naar het stembureau in de buurt te maken. Op woensdag 21 maart kon gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor het raadgevende referendum over de inlichtingenwet.

"Waarom zou ik op het referendum stemmen?", klinkt het op het stembureau aan de Albionstraat in Leunen. "Ze luisteren toch niet naar onze mening." De kritiek op het referendum wordt vaker gehoord. Het aantal stemmen op het landelijke vraagstuk blijft in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen achter. Een rondgang langs diverse stembureaus in de gemeente leert dat zo'n tien procent van de Venraynaren het niet ziet zitten om over het referendum te stemmen. Op het stembureau in Leunen hebben ze daar wel een verklaring voor. "De meeste mensen stemmen ook voor het referendum, omdat ze de tocht naar het stemlokaal toch maken. Sommige mensen denken daar anders over. Dat mag."

De stembureaus gingen om 07.30 uur open in de gemeente Venray. Tot 21.00 uur kon iedereen zijn of haar stem uitbrengen. Het mobiele stembureau ging om 07.00 uur al open. Bij het station in Oostrum kon de kiezer op dat tijdstip al stemmen. "We hebben zo'n vijftig mensen aan het loket gehad vanochtend", vertelt de voorzitter van het stembureau. Het mobiele stembureau trok later nog langs het ziekenhuis, het Raayland College en de Rooyse Wissel.

Nen Vosse: Mijn stem heeft vandaag het verschil gemaakt

Een stemloket op de middelbare school levert altijd leuke momenten op. "Het loopt hier geen storm, maar veel leerlingen mogen voor het eerst hun stem uitbrengen en dat is natuurlijk wel speciaal. Ze komen hier met een glimlach binnenwandelen."

Een van die leerlingen is Ivo Coopmans. De leerling van havo 5 bracht voor het eerst zijn stem uit. "Ik heb niet getwijfeld om te gaan stemmen. Het is toch een mooi moment", vertelt de 18-jarige leerling uit Ysselsteyn. "Ik heb thuis met mijn ouders overlegd en op basis daarvan breng ik mijn stem uit. Ik ga niet verklappen op welke partij ik heb gestemd. Ik heb wel gestemd in het belang van Ysselsteyn", vertelt Coopmans. Op 18 november vorig jaar passeerde de examenleerling de leeftijdsgrens om te stemmen. "Nu wil ik eerst mijn examen halen en dan ga ik volgend jaar beginnen met de pabo." Overigens werd er naar schatting in tbs-kliniek de Rooyse Wissel zo'n vijftien keer gestemd. "Daar is het nooit zo druk. Ik ben er vier jaar geleden geweest en toen kwamen we ook aan dat aantal."

Ike Busser: Het is ontzettend spannend deze keer

Op de meeste stembureaus druppelden de stemmers één voor één binnen. Qua opkomst werd er eigenlijk nergens geklaagd. Op het stembureau in het gemeentehuis werd rond 12.30 uur de grens van 500 stemmen gepasseerd. Frans Deenen stopte als vijfhonderdste zijn kiesbiljet in de grote stembus. "Ik koop er niks voor, maar het is wel geinig. Ik werk op het gemeentehuis, dus het is voor mij wel gemakkelijk om hier mijn stem uit te brengen. Ik voel het als mijn democratische plicht om te stemmen. Het is belangrijk om je mening te laten horen", vertelt Deenen.

Ook Piet Jans-Beken en zijn vrouw Annie Jans-Beken-van der Sterren brengen op het gemeentehuis samen hun stem uit. "Dat doen we als zolang we bij elkaar zijn", vertelt Piet. "Dat is al 55 jaar." Zijn vrouw verbetert hem snel. "Nee, al 57 jaar doen we dat. We gaan altijd stemmen. Dat vind ik belangrijk. Anders mag je ook niet zeuren. We doen onze democratische plicht." Niet veel later sluit wethouder Ike Busser aan in de rij om te gaan stemmen. "Het is ontzettend spannend deze keer. Ik weet niet wat ik qua uitslag kan verwachten."

Ook ondernemer Nen Vosse van de Witte Hoeve bracht zijn stem uit op het gemeentehuis. "Deze stem heeft het verschil gemaakt", zegt hij gekscherend. "Als je stemt heb je ook het recht om mee te praten. Ik kies altijd zeer bewust. Ik weeg allerlei verschillende punten af en uiteindelijk kom ik bij de juiste partij terecht."

Deze keer ging de stem van Vosse naar de VVD. "De regeren de afgelopen kabinetten ook in Den Haag. Ze hebben maatregelen genomen die niet altijd even leuk zijn, maar ze doen het hartstikke goed. Het is een partij met veel knowhow en dat kunnen we wel gebruiken. Over het algemeen houden zij zich makkelijk staande en op dit moment sluit de VVD het beste bij mij aan."

Ivo Coopmans: Ik heb thuis met mijn ouders overlegd

Ook in de Venrayse wijk Brukske werd de hele dag fanatiek gestemd. De opkomst lag daar rond 13.00 uur op zo'n 28 procent. "Het golft een beetje op en neer. De grote drukte moet nog komen, denk ik", vertelt een van de leden van het stembureau. Willem Berkens bracht in MFC Brukske resoluut zijn stem uit. "Voor het eerst in mijn leven heb ik op de Partij van de Arbeid gestemd. De vorige keer haalden zij slechts één zetel. Dat vond ik echt te weinig. Er moet meer variatie komen in de gemeenteraad."