Bas Künen: ik blijf dorpsraad trouw

VENRAY | Bas Künen uit Oostrum debuteert als nummer twee op de VVD-lijst in de gemeenteraad. Hij zorgde ervoor dat de VVD de op twee na grootste werd in Oostrum. "We hebben maar vijftien stemmen minder dan het CDA. Ik ben heel tevreden met de uitslag. Dit had ik niet verwacht", glunderde Künen.

Een jaar geleden meldde hij zich als lid aan bij de VVD. En nu zit hij al in de gemeenteraad. "Zo snel kan het dus gaan." Künen geeft het voorzitterschap van de Oostrumse dorpsraad niet op. "Nee, dat blijf ik erbij doen. Ik vind het veel te leuk en ik wil binding houden met mijn achterban." Castenray was een van de eerste dorpen waarvan de uitslag bekend was. Het CDA scoorde opvallend goed door plaatsgenoot Martijn Direks. "Ik ben dik tevreden met deze uitslag. De vorige keer was ik lijstduwer maar nu stond ik op de elfde plaats Dan sta je toch meer in de picture."

Er was verwarring over de opkomst. Burgemeester Hans Gilissen maakte aan het begin van de verkiezingsavond – tot zijn grote teleurstelling - bekend dat de opkomst slechts 49,6 procent was. Al snel bleek dat de meeste dorpen een flink hogere opkomst kenden. Veulen zelfs 20 procent meer. Pas na afloop werd bekend dat de opkomst op 53,1 procent uitkwam. Nog hoger dan in 2014 (52,2 procent). Dankzij Theo Mulders was in Veulen Samenwerking weer de grootste. "Ik ben heel erg tevreden over de uitslag in mijn dorp. Want vier partijen hadden toch een Veulense kandidaat op hun lijst staan." Ook Theo Zegers uit Merselo wist een raadzetel te bemachtigen. Al moest D66 in Merselo het CDA nog net voor laten gaan.