Maurice Jansen (links) en Rob Martens zijn klaar voor het 35-jarig jubileum van Boksclub Venray. Foto: Henk Lammen

Boksclub Venray 35 jaar!

Venray | Boksclub Venray viert op zaterdag 31 maart het 35-jarig jubileum. Na oud-wereldkampioen Raymond Joval tien jaar geleden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan heeft de vereniging opnieuw een Nederlandse boksvedette weten te strikken om de lustrumviering luister bij te zetten. Niemand minder dan Nouchka Fontijn, zilveren medaillewinnares tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, bezoekt Boksclub Venray. "We zijn enorm trots dat zij naar Venray komt."

Door Henk Lammen

Boksclub Venray werd in 1983 opgericht. Grondlegger was Fons Merken. De club trainde op verschillende locaties in de gemeente Venray. Eind 2013 streek de vereniging neer in haar nieuwe vechtsportruimte, het voormalige sportcafé van sporthal De Wetteling in Venray. "Voor de vereniging een enorme stap voorwaarts", zegt voorzitter Rob Martens. "We hebben hier veel meer faciliteiten en kunnen op meerdere dagen en tijden bokstrainingen verzorgen. We zijn sindsdien ook een nieuwe weg ingeslagen en groter geworden. In het verleden was Boksclub Venray meer een vriendengroep met zo'n vijftien tot twintig leden. Nu zijn we een echte vereniging met ongeveer 60 leden. In alles zijn we professioneler geworden, mede dankzij de nieuwe accommodatie." Maurice Jansen is bestuurslid en trainer. Volgens hem is het niveau bij Boksclub Venray de laatste jaren enorm omhooggetild. "We zijn zelfs enkele jaren aangesloten geweest bij de boksbond. Om ook onze boksers een kans te geven in wedstrijden uit te komen. Uiteindelijk zijn we daarvan teruggekomen omdat de vereniging voor wedstrijdboksers weer net te klein is en de bondskosten te hoog zijn. Onze wedstrijdboksers worden nu via collega-verenigingen ingeschreven voor toernooien." Boksclub Venray had in het verleden de luxe nooit leden te hoeven werven. Martens: "Nee, er was altijd een natuurlijke groei en verloop van leden. We hebben zelfs vaker een ledenstop gehad, omdat we niet de faciliteiten hadden voor meer boksers." Twee dingen staan nog altijd voorop bij de jubilerende boksvereniging, waar de leden de beginselen van de bokssport krijgen bijgebracht. Jansen: "Respect voor elkaar en zich houden aan onze normen en waarden. We zijn een laagdrempelige club met een goede begeleiding waar het plezier in de sport belangrijk is. Een sociale, hechte familie."

Nouchka Fontijn

Nouchka Fontijn (30) begon in 2007 op 19-jarige leeftijd met boksen, nadat ze een aantal jaren aan taekwondo had gedaan. Ze is Nederlands kampioen sinds 2009 en in 2010 haalde ze de kwartfinale op de wereldkampioenschappen. Op de Europese kampioenschappen van 2011 in Rotterdam behaalde ze een zilveren medaille. Ze verloor in de finale van de Russin Nadezhada Torlopova. In 2014 werd ze Europees kampioen en in datzelfde jaar behaalde ze de bronzen medaille op de wereldkampioenschappen. Op de eerste Europese Spelen in Bakoe in 2015 won ze de gouden medaille. Daarnaast won ze meerdere internationale toernooien. Op het Olympisch Europese kwalificatietoernooi werd Fontijn als nummer één van de plaatsingslijst verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde door de Ierse Christine Desmond. Later plaatste zij zich alsnog voor de Olympische Spelen door de halve finale van de WK boksen in Astana te bereiken. Zij was hiermee de eerste vrouwelijke Nederlandse bokser die uitkwam op de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro had Fontijn in de eerste ronde een bye, waarna ze in de kwartfinale met 2-0 won van de Britse Savannah Marshall en verzekerd was van een medaille. In de daaropvolgende halve finale trof ze de Chinese Li Qian. Die partij won ze op punten (2-0) en ze bereikte daarmee de finale tegen de Amerikaanse Claressa Shields. Daar wist ze Shields niet te verslaan, waardoor ze zilveren medaille behaalde.