Vanaf links Minca Albers, Ellis Huijs en Trees Broers-Hendrikx, de organisatoren van Kunstfladder.
Vanaf links Minca Albers, Ellis Huijs en Trees Broers-Hendrikx, de organisatoren van Kunstfladder. Foto: Henk Lammen

Kunstfladder maakt doorstart

Venray | Na een jaar afwezigheid keert de kunstmarkt Kunstfladder terug. De achtste editie vindt plaats op zondag 8 juli. Daarmee herleeft een mooi initiatief in hartje Venray. Het Schouwburg- en Henseniusplein zijn een dag het toneel om kunst en cultuur te snuiven.

Door Henk Lammen

"Ja, we maken een doorstart", aldus een trotse organisator Minca Albers. Ze krijgt daarbij de steun van Ellis Huijs (Venray) en Trees Broers-Hendrikx (Meerlo). Albers nam drie jaar geleden het stokje over van Jolanda Nabben, die de eerste vijf edities van Kunstfladder voor haar rekening nam. Na twee edities onder leiding van Albers vond de kunstmarkt vorig jaar geen doorgang. "Met pijn in het hart heb ik toen moeten besluiten om het evenement geen doorgang te laten vinden. Venray Muzikaal Totaal was vorig jaar in een uitgebreider jasje gestoken, met een grote tent op het plein. Dat botste met de kunstmarkt. Uitwijken naar een later weekend was ook geen optie, omdat de inschrijvingen van kunstenaars achterbleven. Ondanks de energie en moeite die ik er in had gestoken, besloot ik om de kunstmarkt af te blazen." Het bleef echter knagen bij Albers die op deze wijze niet wilde afsluiten. De oud-Venrayse ging op zoek naar kunstliefhebbers die haar konden ondersteunen bij de organisatie van de markt. "Ik heb in mijn bestand gekeken naar kunstenaars uit de regio die mee zouden willen werken en in de toekomst het stokje van mij willen overnemen. Ik kreeg enkele reacties en ben met ondersteuning van Cultura Venray aan de slag gegaan." Ellis Huijs was een van de geïnteresseerden om Albers te ondersteunen. De kunstenares uit Venray maakt mozaïeken en vilten en meldde zich enthousiast. "Ik vond het zonde als zo'n mooi evenement in hartje zomer zou verdwijnen. Het was knap dat Minca de organisatie alleen heeft gedaan. De kar heeft getrokken, zodat de kunstmarkt voor Venray behouden blijft." Na herhaalde oproepen sloot ook Trees Broers-Hendrikx zich aan. "Ik ben een echte doener en hoop op mijn manier een steentje te kunnen bijdragen." Ze volgde een cursus aan de Kunstacademie in Maasmechelen, schilderen is haar passie. "Zeg maar gerust een uit de hand gelopen hobby."

Met z'n drietjes gaan ze aan de slag met het beproefde recept van voorgaande jaren. Kunstfladder wordt opnieuw een mooie, diverse mix van kunstuitingen. Van glaskunstenaars, keramisten en zilversmeden tot schilders, kinderkunst, textiel en andere kunstvormen. En daarnaast omlijstende activiteiten als straattheater, livemuziek en een kinderhoek. Dat de kunstmarkt vorig jaar niet op de evenementenkalender stond, wreekt zich vooralsnog. Merkt ook Huijs, die de administratie en de inschrijving voor haar rekening neemt. "Je merkt dat het aantal inschrijvingen vooralsnog achterblijft. We hopen in de komende maanden nog kunstenaars over de streep te trekken om in juli naar Venray te komen." Minca Albers, met twee jaar ervaring achter de rug, is optimistisch. "Tijdens de voorgaande edities kwam de inschrijving ook pas later op gang. Uiteindelijk hopen we toch zo'n 80 kunstenaars te mogen verwelkomen."