Vanaf links Seranne Dijkman, haar vader Ron en nichtje Isa Stappers.
Vanaf links Seranne Dijkman, haar vader Ron en nichtje Isa Stappers. Foto: Henk Lammen

"Opa zal trots zijn"

Venray | Ze fietsen 1300 kilometer van Italië naar Nederland. Van 26 augustus tot en met 2 september, van het noorden van Italië naar finishplaats Sittard. Een mammoetrit voor Seranne Dijkman (25) en haar vader Ron (48) uit Venray en haar nichtje Isa Stappers (17) uit Hegelsom. Een uitdaging ook om geld in te zamelen voor het goede doel: het Daniel den Hoed fonds. "Ik weet zeker dat opa enorm trots op ons zou zijn."

Door Henk Lammen

Jaarlijks krijgen 100.000 mensen de diagnose kanker. En nog steeds sterven ieder jaar 43.000 mensen aan deze vreselijke ziekte. Daniel den Hoed fonds gaat de strijd tegen kanker aan door de financiering van succesvol kankeronderzoek, uitgevoerd door Erasmus MC Kanker Instituut. Het sponsorgeld van Tour for Life gaat naar de financiering van dit wetenschappelijke onderzoek en de aanschaf van geavanceerde apparatuur. Iedereen heeft in zijn omgeving wel eens te maken met iemand die kanker heeft (gehad). Ook Seranne Dijkman. Haar opa, Theo Gielens, overleed in februari 2017 aan de ziekte. Ze voelde al snel de drang om iets voor hem te doen. "Ik dacht eerst deelname aan Alpe d'Huzes, maar uiteindelijk vonden mijn vader en ik dat te massaal." Haar vader Ron valt haar bij. "Zo'n 5000 mensen lopend en fietsend op één weg. En duizenden toeschouwers langs de kant. De kans dat er iets gebeurt, is een stuk groter. Mentaal is het ook een stuk zwaarder. De uitdaging die we nu aangaan, is veel mooier." Als Team Gielens, vernoemd naar haar overleden opa, gaan Seranne, Ron en Isa de strijd met de elementen aan. Voor Ron op het oog de makkelijkste opgave. Hij is de meest getrainde van de drie. "Met een vriendenclubje fiets ik minstens twee keer per week. Daarnaast doe ik toertochten op de mountainbike en spinnen. Maar het wordt een hele klus. Acht dagen achter elkaar fietsen met in de eerste twee, drie dagen 3800 hoogtemeters." Ook voor Isa lijkt Tour for Life op het lijf geschreven. Zij was actief als wielrenster en triatlete. "Nou", lacht ze en tempert een te groot optimisme, "Door drukte op school en een gebrek aan motivatie heb ik een jaar weinig tot niets gedaan. Ik zal de draad dus echt weer moeten oppakken. Het zal enorm zwaar worden. Ik vind het enorm spannend, kijk er echt naar uit. Vooral de hoogtemeters zullen heel, heel zwaar worden."

Voor initiatiefnemer Seranne wordt het ongetwijfeld de zwaarste dobber. "Ik ben helemaal niet sportief aangelegd", erkent ze met een hartelijke glimlach. "Sterker nog, ik ben a-sportief. Sinds juli van het vorig jaar doe ik aan wielrennen." De fietstocht wordt een enorme opgave, het binnenhalen van de benodigde sponsorgelden eveneens. Per persoon 2500 euro. "We doen een beroep op familie, vrienden en bekenden", zegt Seranne. "Daarnaast hebben we een flessenactie en andere activiteiten om geld in te zamelen." Isa lijkt met de jaarlijkse aspergerie, dit jaar op 8 juni, in de gemeente Horst een grote vis aan de haak te hebben geslagen. "Zij kiezen ieder jaar een goed doel. Ik hoop dat het nu een mooi bedrag oplevert voor onze missie." Een ding weet Seranne zeker. "Mijn opa was vroeger ook wielrenner. Eentje met een lach. Hij zal enorm trots op ons zijn. Het was voor mij het eerste sterfgeval zo dichtbij. Dat heeft er ingehakt. Op deze wijze kan ik iets voor hem doen en al die andere mensen die met de ziekte te maken hebben of krijgen." Seranne, Ron en Isa sponsoren kan via www.tourforlife.nl.


Peeldancers houdt danstoernooi

Vanuit alle windstreken kwamen dansgroepen en solisten naar Venray voor het garde- en showdanstoernooi van de Yssselsteynse Peeldancers.