Het gouden bruidspaar Marijke en Sjaak van Elst-Sijbers.
Het gouden bruidspaar Marijke en Sjaak van Elst-Sijbers. Foto: Rikus ten Brücke

50 jaar onzelfzuchtig samen

Venray | Het echtpaar Van Elst-Sijbers uit Venray is op woensdag 28 maart vijftig jaar getrouwd. Een halve eeuw waarin ze samen waren, maar ook hun eigen autonomie bewaarden. "Het geheim van een goed huwelijk is om elkaar vrij te laten."

Door Sven Poels

Tegenpolen trekken elkaar aan, hoor je we eens. Of dat voor iedereen zo is, valt te betwijfelen, maar voor gouden bruidspaar Van Elst-Sijbers geldt deze uitspraak wel. "Ik zit veel meer thuis", vertelt Sjaak van Elst (72), de mannelijke helft. "Marijke is drukker, heeft het nodig om dingen te ondernemen en onder de mensen te zijn. Het geheim van een goed huwelijk is om elkaar daar vrij in te laten, niet egoïstisch te zijn."

Aan de vooravond van het vijftigjarig huwelijk weet Sjaak wat hij zegt. In februari 1967 leerde hij zijn toen toekomstige vrouw kennen tijdens een dancing in café Prinsenhof te Venray. "Ik was negentien en Sjaak, die net terug was uit Aruba van zijn dienst bij de mariniers, was 21", vertelt 'zijn' nu 70-jarige Marijke Sijbers. "We waren daar allebei voor de eerste keer, dus je zou het toeval kunnen noemen. Ik was meteen stapelverliefd." Sjaak: "Daarna kwam ik elke week vanuit Boxmeer op de brommer naar Venray."

Vervolgens ging het rap, want na een jaar verkering raakte Marijke al zwanger. Op 28 maart 1968 trouwden de twee voor de wet; op 6 april van dat jaar voor de kerk. "Een prachtige bruiloft met muziek van de Peelzwervers, waar mijn vader in speelde", blikt Marijke glunderend terug. Ze gaf haar baan als verkoopster bij modezaak Magazijn de Zon op en verhuisde met Sjaak naar Cuijk, waar dochter Monique (1968) en zoon Marco (1972) werden geboren.

Sjaak werkte in die tijd bij Royal (later omgedoopt in Adler), een schrijfmachinefabriek in Cuijk. Begin jaren tachtig verkaste hij naar Driessen Speciaalwerk, een Venrayse gereedschapsmakerij, en eind jaren tachtig werd hij chef werkplaats bij Tooling Technica, eveneens in Venray. Mede daardoor besloot het echtpaar om in 1993, na 25 jaar in Noord-Brabant te hebben gewoond, terug te keren naar Marijkes geboorteplaats. "Ik wilde terug, want ik vond het verschrikkelijk in Cuijk", vertelt Marijke.

Ze kochten een (nieuwbouw)huis aan de Sleutelbloem in de wijk Landweert, wat tot op de dag van vandaag hun plekje is gebleven. Qua arbeid veranderde er wel nog het een en ander: Sjaak moest in 2000 vanwege een reorganisatie en gezondheidsredenen stoppen en Marijke werkte van haar vijftigste tot haar 62ste bij bij een tandtechnisch laboratorium in Venray. Marijke: "Toen ik stopte, miste ik mijn collega's wel."

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel; het onzelfzuchtige echtpaar heeft nu alle tijd om te doen wat het leuk vindt. Samen op (snorkel)vakantie gaan bijvoorbeeld, of als het wat beter weer is fietsen en zwemmen. "We genieten van ons tuintje en de vijver", aldus de vrouw des huizes. "Motorrijden, een hobby die ik op 42-jarige leeftijd ontdekte, vind ik ook nog steeds geweldig."

Op zaterdag 7 april vindt in Zaal de Kei in Geijsteren het jubileumfeest plaats. "Dan zal na vijftig jaar de nieuwe bezetting van de Peelzwervers voor de muziek gaan zorgen. Een unieke gebeurtenis", aldus het gouden liefdesstel.