Gilissen: liever geen gekozen burgemeester

VREDEPEEL | Hans Gilissen is lang voorstander geweest van een gekozen burgemeester. Inmiddels heeft hij zijn standpunt herzien. "Het huidige systeem is zo gek nog niet", vertelde hij donderdag tijdens de jaarvergadering in Vredepeel.

Gilissen (60) dacht altijd dat hij als burgemeester nog ooit de zeepkist opmoest om zieltjes te winnen voor zijn verkiezing. Inmiddels is hij veertien jaar in functie en bezig aan zijn tweede termijn in Venray die op 1 januari 2022 afloopt. "Ik heb altijd gemeend dat een gekozen burgemeester een goede zaak is. Je krijgt dan wel een ander type. Een burgemeester die gekozen is, zal een stevig mandaat ook willen gebruiken. Bijvoorbeeld om zijn wethouders uit te kiezen. Daar heb ik nu niets over te vertellen", zei Gilissen, die tijdens de coalitieonderhandelingen buitenspel staat. Hij moet maar afwachten met welke wethouders, en van welke signatuur, hij straks een team gaat vormen.

"Ik denk nu anders over een gekozen burgemeester. Ik probeer zo min mogelijk politiek te bedrijven. Dat heeft zijn voordelen. En indirect ben ik eigenlijk ook gekozen." Gilissen vertelde dat hij in 2009 een van de 25 sollicitanten was naar de vacante post in Venray. "Van hen zijn er zes op gesprek geweest bij de vertrouwenscommissie die bestaat uit raadsleden. Die raadsleden zijn weer gekozen door de inwoners. Een soort getrapte verkiezingen dus."


'Wat een gezever in gemeenteraad'

VREDEPEEL | Burgemeester Hans Gilissen kreeg donderdag tijdens de jaarvergadering in Vredepeel de vraag of hij de raadsvergaderingen wel leuk vindt. "Ik ben er wel eens geweest. Wat een gezever is dat zeg", merkte een dorpsbewoner op.

"Ik troost me met de gedachte dat het in Venray zo slecht nog niet is", reageerde Gilissen, die wees naar de toestanden in Roermond en Brunssum. "Daarom moet je het relativeren. Je ziet om je heen dat er heel onaangename conflicten kunnen ontstaan. Dan is het als burgemeester echt kwaad kersen eten." Iemand vroeg zich af of er niet te veel partijen zijn in de raad. "Met slechts twee partijen zou het maar saai zijn", zei Gilissen. "Al die partijen is ook bijna folklore. Het maakt het wel gecompliceerder om het bestuurbaar te houden. Als over een belangrijk onderwerp acht partijen ieder vijf minuten aan het woord is, dan ben je al bijna een uur bezig over alleen de eerste ronde. Dan kan het lang duren. Ik probeer de sfeer goed te houden, ook tijdens pittige discussies. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer."

Het invoeren van een kiesdrempel, zoals in Duitsland, ziet Gilissen niet zo zitten. "De stemmen op kleine partijen tellen dan eigenlijk niet mee. Het gevolg is dat kiezers op partijen stemmen waarvan ze denken dat die wel de kiesdrempel halen. De uitslag kan dan een scheve weergave vormen van wat de mensen echt willen."


Tien miljoen euro voor veiligheid

VREDEPEEL | Jaarlijks wordt in de gemeente Venray 10 miljoen euro uitgegeven aan veiligheid. Dat vertelde burgemeester Hans Gilissen donderdag tijdens de jaarvergadering in Vredepeel.

"We zijn als gemeente veel geld kwijt aan veiligheid. Zo'n vier tot vijf miljoen euro per jaar", vertelde Gilissen. "Een groot bedrag dragen we af aan de Veiligheidsregio. Maar we zetten zelf bijvoorbeeld ook boa's en straatcoaches in. Daar komt nog de politie bovenop."

Venray valt onder het politiedistrict Venray-Gennep, dat 82 agenten in dienst heeft. "Van hen zijn er veertig alleen met Venray bezig. Dan praat je over 4 miljoen euro. Samen geven we dus bijna 10 miljoen euro uit. Daarvoor is onze veiligheid goed geregeld", vindt Gilissen.


Meer kansen voor wijkleerbedrijf

VENRAY | Het wijkleerbedrijf, opgericht in februari 2016, heeft in de afgelopen twee jaar zijn bestaansrecht bewezen. Vanuit het pand van BRL aan de Hoenderstraat in Venray werden 13.500 zorguren geleverd aan 98 inwoners.

De deelnemers volgen de opleiding helpende zorg en welzijn op niveau 2 van ROC Gilde Opleidingen. De werkzaamheden bestaan uit licht huishoudelijk werk, boodschappen doen, voorbereiden van een maaltijd of een spelletje doen, de hond uitlaten en een wandeling of praatje maken. Het is geen geïndiceerde zorg of hulp vanuit de Wmo en dus niet werkverdringend.

Het doel is het tegengaan van eenzaamheid, begeleiding van wijkbewoners, ondersteuning van mantelzorgers en ontmoeting bevorderen tussen de bewoners. De leerlingen worden in twee jaar opgeleid tot medewerker zorg en welzijn. De leerlingen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt, ontvangen een uitkering of hebben extra aandacht en steun nodig. Het wijkleerbedrijf is een samenwerking tussen de gemeente Venray en de organisaties Proteion, MET GGZ, Vincent van Gogh, Synthese, Gilde opleidingen en Calibris Advies.

Het nieuwe leerjaar is in februari gestart met elf leerlingen. Er staan er nu negen op de wachtlijst voor september. De gemeente Venray heeft in de afgelopen twee jaar 200.000 euro in het project gestoken. De provincie Limburg heeft 60.000 euro toegezegd en vanuit VSV (aanpak voortijdig schoolverlaten) is 37.015 euro ontvangen. Van de zestien gestarte leerlingen hebben er elf het diploma behaald. Negen hiervan hebben inmiddels een baan gevonden.

Het plan is het wijkleerbedrijf verder uit te breiden met meer activiteiten en een bredere doelgroep.