Vredepeel: klein maar heel welvarend

VREDEPEEL | Ruim vijftig dorpsbewoners bezochten donderdagavond de jaarvergadering van de kerk, het gemeenschapshuis en de dorpsraad. De bijeenkomst vond voor de allerlaatste keer plaats in de gemeenschapshuis De Kleine Loef, dat begin volgend jaar wordt gesloopt.

Door Henk Willemssen

Met 245 inwoners is Vredepeel het op één na (na Smakt) kleinste kerkdorp van de gemeente Venray. Het dorp kent nauwelijks voorzieningen en de school sloot in 2011 haar deuren. Toch floreert het ontginningsdorp in de uiterste noordwest van de gemeente Venray. Vredepeel kan steevast rekenen op de inzet van vele vrijwilligers. Zoals ook nu bij de verbouwing van de kerk waarin een nieuwe multifunctioneel centrum wordt gerealiseerd. De gemeenschapszin is sterk, de betrokkenheid groot en iedereen is bereid de handen uit de mouwen te steken. Kerk, gemeenschapshuis en dorpsraad zijn alle drie kerngezond en ze beschikken over voldoende bestuursleden. Dat bleek donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De kerk, het gemeenschapshuis en de dorpsraad draaiden in 2017 met een positief exploitatie. En ze hebben alle drie nog aardig wat vermogen achter de hand voor mindere tijden.

De kerk Koningin van de Vrede is een verhaal apart. Het is een rijke grootgrondbezitter in het agrarische dorp. Afgelopen jaar werd vierenhalve hectare grond verkocht. De opbrengst bedroeg 480.000 euro. De kerk van Vredepeel zit samen met Merselo en Ysselsteyn in één cluster. Maar de financiën zijn nog strikt gescheiden. En dat wil het dorp graag zo houden. "Bijna iedere boer in Vredepeel heeft wel grond van de kerk in gebruik", zegt Jan Classens van het kerkbestuur. De opbrengsten van de jaarlijkse pachtgelden vormen een mooie inkomstenbron. Begin jaren vijftig werd het dorp onttrokken aan de woeste Peelgrond. "De kerk heeft toen verspreid over het dorp veel percelen in bezit gekregen. Het zal bijna gratis zijn geweest, ik denk voor een klein symbolisch bedrag", vertelt Classens. Momenteel bezit de kerk nog zo'n veertig hectare.

De vrees is dat door de verregaande clustering van parochies straks ook de opgebouwde reserves in een grote pot verdwijnen. Voordat het zo ver is wil Vredepeel het geld investeren in het eigen dorp. Zo is de pastorie, waarin burgemeester Hans Gilissen nu al zeven jaar woont, dringend aan een opknapbeurt toe. Aan het pand is sinds 1963 niets meer gedaan. Het dak en de verwarmingsketel moeten worden vervangen en het huis is slecht geïsoleerd.