Bisdom overstag met mfc Vredepeel

VREDEPEEL | De bouw van een multifunctioneel centrum in de kerk van Vredepeel is niet zonder slag of stoot gegaan. Na lang onderhandelen gaf het bisdom van Roermond pas in december 2017 zijn goedkeuring.

Door Henk Willemssen

"Het was een heel getouwtrek. Het heeft veel kruim gekost", vertelde voorzitter Toon van Hoof van de werkgroep Nieuwe Balans donderdag in de jaarvergadering. Dat een deel van de kerk wordt ingericht als gemeenschapshuis is vrij ongewoon. "Het bisdom wil het eigendomsrecht houden. Voor het geval het gemeenschapshuis er niet meer zou zijn. Daarom heeft het bisdom een hypotheekrecht gevestigd van een ton."

Begin januari zijn de werkzaamheden van start gegaan. Veel dorpsbewoners hielpen mee met de sloop. Door de vorstperiode is er wat vertraging opgelopen. Vrijdag (morgen) wordt de fundering gestort. Volgende week worden de muren erop gelijmd. Het eerste feestelijke moment is op woensdag 11 april. Dan zullen burgemeester Hans Gilissen en wethouder Anne Thielen gezamenlijk de eerste steen leggen voor de nieuwbouw. "Daar gaan een feestelijke tintje aangeven. We hebben lang op dat moment gewacht", aldus Van Hoof

Op 17 oktober viert de parochie het zestigjarig gestaan. Rond die datum wordt het gebouw opgeleverd. De opening zal worden verricht door gedeputeerde Ger Koopmans. Want de provincie heeft een flinke financiƫle bijdrage (ruim drie ton) geleverd. De aanleg van het buitenterras kan gebeuren als het oude gemeenschapshuis begin volgend jaar is gesloopt. Dan kan ook het voorterrein naast de kerk worden beklinkerd.