In Venray was Verstegens' Brandstoffen gelegen aan de Overloonseweg 81.
In Venray was Verstegens' Brandstoffen gelegen aan de Overloonseweg 81. Oude foto

Brandstoffen Verstegen

Venray | Steenkool werd al in de twaalfde eeuw in Limburg gewonnen.

Tussen 1852 en 1926 werden door vier particuliere bedrijven negen nieuwe kolenmijnen aangelegd. In 1901 werd besloten dat in Zuid-Limburg kolenmijnen van staatswege zouden worden ontgonnen. Naast de particuliere mijnen in Limburg ontstonden zo de staatsmijnen. Tot de jaren zestig van de twintigste eeuw werden veel huizen in Nederland met kolenkachels verwarmd. De kolen werden in zakken aangevoerd, werden per mud afgerekend en in kolenhokken en -kelders gestort. Van daaruit werden ze in een kolenkit geschept om ze te gebruiken in de kachel of haard. In Venray was Verstegens' Brandstoffen gelegen aan de Overloonseweg 81. Jacobus Johannes Verstegen werd op 18 mei 1903 geboren te Venray als zoon van Gerardus Verstegen en Johanna Christina Katelaan. Hij overleed op 2 april 1990 te Venray. Hij was getrouwd met Petronella Hubertina Josephina Houben, geboren op 6 augustus 1902 te Venlo als dochter van Johan Gerard Hubert Houben en Maria Hubertina Driessen. Zij overleed op 13 maart 1983 te Venray. In 1966 werden de kolenleveranciers Verstegen, H. Janssen (Patersstraat) en Van Gerven (Maasheseweg) samengevoegd in de Brandstof-Centrale Venray en kwam er een centraal kantoor en magazijn aan de Maasheseweg 20. Op de foto uit circa 1965 staat links Jaap Verstegen. Hij oefende het vak van kolenboer tot 1968 uit.

In 1959 werd in de gemeente Slochteren het eerste Groningse aardgas ontdekt. Dat leidde tot het besluit om heel Nederland aan te sluiten op aardgas. De NV Nederlandse Gasunie werd in 1963 opgericht met als taak een pijpleidingnet aan te leggen dat de plaatselijke gasbedrijven van aardgas moest voorzien. De opkomst van het aardgas heeft de kolenkit uit de huiskamers verdreven. Er waren belangrijke redenen voor de meeste gezinnen om op aardgas over te gaan. Het verwarmen met steenkool was heel bewerkelijk, men moest zorgen dat er voldoende kolen op het vuur lagen, de as moest worden opgeruimd en bij het aanmaken van het vuur had je soms last van rook in de kamer. Op den duur werden kolen ook duurder in het verbruik dan gas en gas was een veel 'schonere' brandstof. En nu staat Nederland aan het begin van een gigantische operatie om gasvrij te worden.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten.

Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray