Aviko Rixona pakt overlast aan

Oostrum | Aardappelverwerker Aviko Rixona gaat de geur- en geluidsoverlast in Oostrum aanpakken. Het geduld van de inwoners van Oostrum wordt echter wel op de proef gesteld. Nog tot de zomer van 2019 houden zij last van de stank die de fabriek veroorzaakt. "Jullie verpesten het woongenot van een heel dorp", zegt een inwoner van Oostrum geagiteerd. Het onderwerp kwam dinsdagavond ter sprake tijdens de dorpsraad.

Otto van der Gronden, CEO van Aviko Rixona, was bij de dorpsraad aanwezig om tekst en uitleg te geven over de plannen van zijn bedrijf. "Ik heb goed en ik heb slecht nieuws", vertelde hij aan de tientallen aanwezigen in gemeenschapshuis D'n Oesterham. "We gaan de geur- en geluidsoverlast aanpakken, maar de plannen zijn omvangrijker dan we dachten. Het gaat langer duren. We kunnen helaas pas aan het einde van 2018 beginnen met de grote veranderingen. Rond de zomer van 2019 zijn we klaar."

De stank van Aviko Rixona wordt door twee zaken veroorzaakt. Grootste probleem lijkt de tarra. Tarra is een afvalproduct. De aardappelen worden bij binnenkomst verwerkt tot aardappelproducten. Grond, schil en het zetmeel dat vrijkomt blijven over. Dat afvalproduct mag niet direct worden afgevoerd. Het wordt voor twee weken opgeslagen op het terrein van de fabriek. Dat levert zeker bij warm weer stankoverlast op. "Vanwege aardappelziektes mogen we de tarra niet direct afvoeren. We proberen de overlast wel te verminderen door tarra te vermengen met zand, maar dat lukt niet altijd. Wij vinden het ontzettend vervelend, maar we kunnen er niet eerder wat aan doen."

De problemen worden aangepakt door de vernieuwing van de waterzuiveringsinstallatie. Een ingreep die volgens Van der Gronden in de miljoenen loopt. "De zuivering wordt beter. We pakken de biomassa eerder aan en dat vermindert de stankoverlast." Een buurtbewoonster heeft sinds de vergroting van de productiecapaciteit last van de stank. "Als het mooi weer is, kan ik de deuren niet meer openzetten. Bezoek zegt regelmatig: 'Het stinkt hier enorm'. Dat is natuurlijk niet leuk om te horen. Ik ben wel blij om te horen dat de overlast wordt aangepakt."

Ook de geluidsoverlast wordt opgelost. Dat gaat, gelukkig voor de inwoners van Oostrum, een stuk sneller. In mei rijden de vrachtwagens van de leveranciers met een geluidsdemper. Het geluidsniveau zakt dan van 80 naar 70 decibel.


Bomendiscussie laait weer op

Oostrum | Bomen en andere planten bepalen voor een deel de sfeer in het straatbeeld. Ook in Oostrum is dat het geval. De bomenkap is in het dorp onderwerp van gesprek. Tijdens de dorpsraadvergadering laaide de bomendiscussie opnieuw op. Het gaat met name over de bomenkap op de Vlasakker en de bomen op de Randenrade.

De bomen op de Vlasakker moesten wijken. Enkele bomen leden aan de verwelkingsziekte. Volgens een deskundige van de gemeente is deze ziekte besmettelijk. Een gezin in de straat ervoer overlast van de bomen en navraag bij buurtgenoten leerde dat de bomen van zes van de negen huishoudens gekapt mochten worden. De gemeente Venray besloot de bomen op basis van de verwelkingsziekte en de rondgang door de straat te kappen. "Aan een kant van de straat planten we bomen terug. Aan de andere zijde is dat niet mogelijk want daar liggen allerlei kabels in de grond. Voor iedere boom die wordt gekapt, komt er in principe een terug in het dorp", vertelt de deskundige.

Het leven van de bomen op de Randenrade is voorlopig gewaarborgd. Een bewoner diende een aanvraag in bij de gemeente om de bomen te kappen in die straat. Na een rondgang bleek dat de helft van de straat voor de kap was en de andere helft tegen. De gemeente heeft daarna de boomwaarde vergeleken met de verwijderingswaarde. Uiteindelijk bleek dat de boomwaarde hoger was en dat wil zeggen dat de bomen blijven staan. "We gaan als gemeente echt niet zomaar bomen kappen. Ik wil dat gevoel graag wegnemen bij de inwoners van Oostrum."

De bomen in de Randenrade worden wel eerder gesnoeid dan gepland. De bomen in Oostrum staan eigenlijk pas in 2019 weer op de snoeilijst, maar de gemeente wil daar een uitzondering voor maken. Het beleid van de gemeente is om één keer per drie jaar de bomen te snoeien.


Geld Jera On Air

Ysselsteyn | De gemeente Venray en de provincie Limburg zien kansen om het muziekfestival Jera On Air in Ysselsteyn verder te professionaliseren. Daarvoor stelt zowel de gemeente als de provincie extra subsidie beschikbaar. Het gaat voor de komende drie jaar om een subsidiebedrag van 50.000 euro per jaar. Jera On Air ziet dit als een mooie kans om het festival naar een hoger plan te trekken.

De provincie biedt met het 'Aanvalsplan Cultuur Noord-en Midden-Limburg' experimenteer-budget zodat Jera On Air de komende drie jaar zo mogelijk kan doorgroeien naar een Cultuurplaninstelling (CPI). De provincie heeft 25.000 euro per jaar toegezegd. De gemeente verhoogt haar bestaande subsidieregeling met Jera On Air voor de duur van deze drie jaar naar 25.000 euro per jaar. Wethouder Anne Thielen: "Ik ben verheugd dat we als gemeente nu nog meer kunnen bijdragen aan dit prachtige evenement dat Venray op de kaart zet. Mooi ook dat zo'n evenement met een internationaal tintje gedragen wordt door de vele vrijwilligers in Ysselsteyn." Jera On Air is het grootste festival voor de punk-, hardcore- en metalcoreliefhebbers in Nederland. In 2018 wordt het voor de 26ste keer georganiseerd. Het vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 30 juni. Het festival trekt jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers, mogelijk gemaakt door ruim 500 vrijwilligers (8000 vrijwilligersuren). Sjoerd Ewals, voorzitter Jera On Air: "Jera On Air wil nu een volgende professionaliseringsslag maken. Maar dat betekent niet dat we de organisatie uitbesteden. We zijn nog steeds een vrijwilligersgroep. Alleen maken we daarbij meer gebruik van de expertise van ervaren bureaus. Zo richten we ons onder andere met de promotie meer op het buitenland. De programmering en festivalbeleving gaan naar een hoger niveau en ook willen we meer aan de slag met sponsoring en talentontwikkeling. We zijn daarom erg blij met deze erkenning en ondersteuning."