LIV druk bezocht

Oostrum | Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) op 6, 7 en 8 maart in Evenementenhal Venray zijn bezocht door ruim 15.000 professionals.

De organisatie, Easyfairs Evenementenhal, was erg te spreken over het beursverloop, gezien de tevredenheid onder zowel exposanten als bezoekers. "Dit was een schoolvoorbeeld van hoe een vakbeurs hoort te zijn. De sector staat onder druk, maar er heerst een ongelofelijke strijdbaarheid om het beste bij elkaar naar boven te halen. Bezoekers gaven daarbij het belang aan van LIV als onmisbaar verzamelpunt voor de sector. Ze zien LIV als hét contactmoment, maar ook om te sparren over de laatste ontwikkelingen in de sector", zeggen de organisatoren Natascha Halbertsma en Judith Pelgrim.

De vele duizenden bezoekers waren met name pluimvee-, varkens- en kalverhouders en dierenartsen. Ze troffen een ruim opgezette beursvloer aan met 260 exposanten die onder andere actief zijn op het gebied van stalinrichting, veevoeding en voedingssupplementen, mestopslag, klimaattechniek en betonproducten. Daarnaast zette de organisatie dit jaar meer in op kennisoverdracht. Dit werd onder meer gerealiseerd met een openingssymposium over erfveiligheid en bezoekers konden dagelijks aanschuiven bij meerdere kennissessies van Wageningen University & Research (WUR) en De Gezondheidsdienst voor Dieren over onder andere effectief dierziekten behandelen en verdere schade beperken. "Na een maandenlange voorbereiding in nauwe samenwerking met onze exposanten was deze editie de kers op de taart van een zeer geslaagd agrarisch beursseizoen. De exposanten hebben goede zaken gedaan, omdat ze in contact kwamen met vakgericht publiek. We hebben vooraf nog nadrukkelijker gestuurd op de bezoekerskwaliteit. Dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, tot groot genoegen van de exposanten. Samen met hen hebben we een super mooie show neergezet met goede resultaten in een krimpende sector. Daar mogen we met elkaar ontzettend trots op zijn!", aldus Halbertsma en Pelgrim.

Stop de schimmelwoningen

Venray | Van Groningen tot Den Bosch en van Middelburg tot Nijmegen en zo ook in Venray.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelde afgelopen weekend Kamervragen over bijna veertig wijken met schimmelwoningen en achterstallig onderhoud, verspreid over heel Nederland. De lijst kwam tot stand na een inventarisatie bij SP-afdelingen. Beckerman: "In al die wijken leven mensen in ongezonde of onveilige woningen. Opvallend veel kinderen in die wijken gebruiken medicijnen tegen astma. Ik vrees dat deze inventarisatie het topje van de ijsberg is. Ondanks verzoeken van de bewoners doen de verhuurders in deze wijken niks of te weinig. En dat terwijl huurders wel elk jaar een huurverhoging mogen ophoesten. Ze worden keihard in de steek gelaten." Deze ervaring heeft de SP ook in de wijk Brukske.

Jan Hendriks, lijsttrekker van SP Venray: "In Brukske heeft de SP in eerste instantie een blok van tien straten onderzocht waarbij in meer dan honderd huizen sprake was van schimmelvorming. 70% van de mensen vindt dat zij onvoldoende worden geholpen door Wonen Limburg. Inmiddels hebben enkele bewoners zich verenigd in een actiegroep tijdens een bijeenkomst van de SP. Het onderzoeksgebied in Brukske is uitgebreid met nog eens tien straten. Na de gemeenteraadsverkiezingen onderzoekt de actiegroep nog enkele straten waarna verdere acties zullen volgen."