De komst van de wolf houdt Tineke Camps wel bezig.
De komst van de wolf houdt Tineke Camps wel bezig. Foto: persfoto

'Wolf houdt ons bezig'

Ysselsteyn | Peelkudde Schaapsdrift organiseert op 24 en 25 maart weer de lammetjesdagen in Ysselsteyn. Een feestelijk weekeinde maar, in tegenstelling tot andere jaren houdt nu ook de naderende komst van de wolf de gemoederen bezig.

Door Willem Menting

"Gelukkig is de wolf nog niet bij ons op bezoek geweest", vertelt herder Tineke Camps. Ze richt zich met haar kudde vooral op de lammetjesdagen. In totaal heeft Peelkudde Schaapsdrift zo'n 700 schapen waarvan 300 lammetjes. "210 schapen hebben gelammerd. Ze kunnen volgende week allemaal worden bewonderd." Toch spookt de gedachte van wolf regelmatig door het hoofd van Camps. Ze leest aandachtig de verhalen over het dier en volgt de discussie met speciale aandacht. "Mijn eerste gedachte is dat de wolf hier gewoon moet kunnen leven, maar misschien praat ik daar wel heel anders over als het dier bij onze kudde op bezoek is geweest."

Rond de jaarwisseling liep er een wolf door de omgeving van Venray. Verbleef in de Schadijkse bossen bij Horst, vlakbij de kudde van Camps. "De dieren hebben er niks van meegekregen. Ik weet niet of ik me zorgen moet maken over de wolf. Ik weet ook niet hoe ik zou reageren als ik een wolf zie. Het enige dat we kunnen doen is ons zo goed mogelijk beschermen tegen het dier." Momenteel staat er een afrastering van één meter hoog rondom de kudde. Camps weet dat een wolf gemakkelijk over een hek kan klimmen van 1,60 meter. "De afrastering houdt de wolf niet tegen. We kunnen een speciale kuddehond aanschaffen, maar ik heb foto's gezien van zo'n hond die te grazen is genomen door een wolf. Dat wil je ook niet."

Herders praten ook onderling over de komt van de wolf. "Het roofdier is al bij een collega van ons in België geweest. De wolf moord eerst en gaat daarna pas kijken hoeveel tijd er nog is om te eten. Het wordt pas echt zorgwekkend als er hele roedels naar Nederland komen. Dan moeten er ook andere oplossingen komen."

Camps laat zich in ieder geval niet tegenhouden door de komst van de wolf. Voor de kinderen is er volgend weekeinde ontzettend veel georganiseerd. De lammetjes staan tijdens deze dagen net als de kinderen in de spotlights. Er komt een springkussen, kinderen kunnen zich laten schminken, er worden marshmallow geroosterd boven het kampvuur, er is een hondendemonstratie en er wordt lamsvlees verkocht. "De bezoekers kunnen onze kudde bewonderen en natuurlijk de lammetjes knuffelen. We geven ook demonstraties. Misschien krijgen de bezoekers wel de kans om een flesje te geven aan de moederloze lammetjes. Kortom, er is voor iedereen wat te beleven."

De bezoekers van de lammetjesdagen komen niks tekort. De bezoekers hebben ook de gelegenheid om wat te eten of te drinken. Als het slecht weer is, dan zorgt Peelkudde Schaapsdrift voor voldoende overdekte activiteiten. "We maken er een leerzame en onvergetelijke dag van."

De lammetjesdagen beginnen op 24 en 25 maart om 10.00 uur. De festiviteiten eindigen om 17.00 uur. Jong en oud is welkom om de dieren op de boerderij aan de Deurneseweg 168 in Ysselsteyn te bewonderen.