Sjoerd Liebrand las een fragment voor uit Dummie de Mummie.
Sjoerd Liebrand las een fragment voor uit Dummie de Mummie. Foto: Henk Lammen

"Het niveau is knettergoed"

Venray | Beau Joosten van basisschool Eigenwijs uit Oirlo/Castenray en Sjoerd Liebrand van basisschool De Meent uit Leunen zijn er niet in geslaagd om de Limburgse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd te bereiken. De regiowinnaars Mila Peeters, Rens Gommans en Chizaram Ukanwa vertegenwoordigen noordelijk Noord-Limburg tijdens de provinciale ronde op 16 april in Roermond.

Door Henk Lammen

In 2018 vindt De Nationale Voorleeswedstrijd, de grootste leesbevorderingswedstrijd van Nederland, voor de 25e keer plaats. Van de bijna 233.000 deelnemers zijn er 3474 kinderen tot voorleeskampioen van hun school gekroond tijdens de schoolrondes van de wedstrijd. In Schouwburg Venray streden dinsdag acht winnaars van de lokale voorleeswedstrijden voor drie plekken in de Limburgse eindstrijd. De schouwburg zat nagenoeg vol met leerkrachten en klasgenootjes, mama's en papa's en ook opa's en oma's die de voorlezers hartstochtelijk toejuichten. Met spandoeken kregen de nerveuze finalisten een laatste hart onder de riem gestoken. De presentatie was in handen van Anja M.G. Schmidt, jawel een volle nicht van de succesvolle schrijfster Annie. Met grappige kwinkslagen stelde zij de kandidaten op haar gemak. "Weet je, het is een beetje kak, zo'n wedstrijd. Er kunnen er maar drie winnen", opende zij de morgen. En daarmee sloeg zij de spijker op de kop. In een rap tempo lazen de acht lokale winnaars voor. "Het was vanochtend enorm leuk om te zien dat er enorme diversiteit aan fragmenten werden voorgelezen. De kinderen in de zaal hebben in ieder geval genoeg tips op kunnen doen om nieuwe boeken te gaan lezen", aldus Hettie Janssen van BiblioNu. "En dat is uiteindelijk ook de insteek van De Nationale Voorleeswedstrijd. Dat kinderen gaan lezen, in aanraking worden gebracht met allerlei boeken."

De driekoppige jury stond aan het einde van de morgen voor de moeilijke taak om drie winnaars te kiezen. Monique Hoeijmakers (beleidsmedewerker kwaliteit SPOVenray), Jimmy Hendriks (directeur BiblioNu) en Sem Colbers (provinciale voorleeskampioen 2017) waren niet te benijden. Het verlossende woord kwam dan ook na ruim een kwartier overleggen, discussiëren en tot slot knopen doorhakken. Mila Peeters van basisschool de Heggerank uit Heijen met een fragment uit het boek De Vlucht van Omid van Lysette van Geel, Rens Gommans van de Mariaschool in Tienray met De Heksen van Roald Dahl en Chizaram Ukanwa van De Weisterbeek in Horst met Dagboek van een Muts van Rachel Reneé Russell waren de drie gelukkige winnaars. De twee deelnemers uit de gemeente Venray konden zich niet plaatsen voor de provinciale finale. Beau Joosten met een fragment uit De superdikke meester Jaap van Jacques Vriens en Sjoerd Liebrand met Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet van Tosca Menten mochten echter trots zijn op hun prestatie. "En dat geldt voor iedereen. Het niveau was enorm hoog. Knettergoed, tante Annie zou helemaal uit haar dak zijn gegaan. Wat een geweldig knappe kinderen in deze regio", stak Anja M.G. Schmidt tot slot de loftrompet uit.

Het is een beetje kak, zo'n wedstrijd, maar er kunnen er maar drie winnen.

Vanochtend was het enorm leuk om te zien dat er enorme diversiteit aan fragmenten worden voorgelezen.

in Roermond. Aan het einde van de morgen werden de winnaars bekendgemaakt: Mila Peeters van basisschool de Heggerank uit Heijen met een fragment uit het boek De Vlucht van Omid van Lysette van Geel, Rens Gommans van de Mariaschool in Tienray met De Heksen van Roald Dahl en Chizaram Ukanwa van De Weisterbeek in Horst met Dagboek van een Muts van Rachel Reneé Russell. In 2018 vindt De Nationale Voorleeswedstrijd, de grootste leesbevorderingswedstrijd van Nederland, voor de 25e keer plaats. Van de bijna 233.000 deelnemers zijn er 3474 kinderen tot voorleeskampioen van hun school gekroond tijdens de schoolrondes van de wedstrijd. De winnaars van de provinciale finales plaatsen zich uiteindelijk voor de landelijke finale op woensdag 23 mei. Dan bepaalt een vakkundige jury, onder leiding van Kinderboekenambassadeur Monique Hagen, wie zich de Nationale Voorleeskampioen 2018 mag noemen.

Volle nicht van Annie M.G. Schmidt

Schijt aan de regels, kinderen op hun gemak.

Knettergoed, tante Annie zou helemaal uit haar dak.

Geweldige knappe kinderen in deze regio. Het is een beetje kak, zo'n wedstrijd, maar er kunnen er maar drie winnen.

int tweede ronde voorleeswedstrijd

De winnaars van Venray, Horst aan de Maas, Bergen en Gennep te gast in Schouwburg Venray. Met de leraren, klasgenootjes, papa's en mama's en ook oma's en opa's.

Provinciale ronde op 16 april in Roermond.

Het is de bedoeling dat kinderen gaan lezen. Dat is de insteek van de Nationale Voorleeswedstrijd. Dat ze in aanraking worden gebracht met allerlei boeken. Vanochtend was het enorm leuk om te zien dat er enorme diversiteit aan fragmenten worden voorgelezen.

Rens Gommans Mariaschool

Roald Dahl – De Heksen

Chizaram Ukanwa De Weisterbeek

Rachel Reneé Russell – Dagboek van een Muts

Monique Hoeijmakers: Beleidsmedewerker kwaliteit van SPOVenray

Jimmy Hendriks: directeur-bestuurder BiblioNu

Sem Colbers: lokale, regionale en provinciale voorleeskampioen 2017