De eik (links) houdt veel zonlicht weg van de zonnepanelen.
De eik (links) houdt veel zonlicht weg van de zonnepanelen. Foto: Rikus ten Brücke

'Irritatie door eikenboom'

Venray | Een eik zorgt al jaren voor irritatie bij enkele huishoudens in de Aubadestraat in de Venrayse wijk Brukske. Ze zien de loofboom graag verdwijnen, maar daar weigert de gemeente Venray voorlopig aan mee te werken.

Werner Brauckmann, Rob Heesbeen en Jean van den Tillaart zijn in 1973 met hun gezinnen in de Aubadestraat komen wonen. "Wij waren de eerste bewoners. Er zijn toen ook bomen gepland. We hebben de bomen zien groeien. Nu ervaren we echter overlast van één overgebleven eikenboom. Zeven andere bomen zijn al wel gekapt", vertelt Brauckmann. In totaal stonden er dus acht eikenbomen op het stukje groen tussen de Aubadestraat en de Deurneseweg. De bomen zijn volgens de bewoners gevaarlijk. Verschillende takken hangen over de weg en zouden bij een hevige storm af kunnen breken. Ook zorgen de eikels voor gevaarlijke situatie. "Wij worden ook allemaal ouder en we kunnen over de eikels vallen. Ook ervaren we overlast van bladeren en afscheidingen van hars."

Toch speelt er meer voor Brauckmann en Heesbeen. Zij hebben namelijk zonnepanelen op hun daken liggen. De eik houdt in deze tijd van het jaar rond het middaguur veel zon weg van de zonnepanelen. "We willen graag energieneutraal zijn en op deze manier wordt dat tegengewerkt. We voelen ons niet serieus genomen." Brauckmann wil zijn woning ook afsluiten van het gasnetwerk, maar momenteel wekt hij door de eik te weinig energie op om de luchtwarmtepomp te laten draaien. "Het beleid moet echt anders. We hebben niks tegen bomen voor onze deur, maar deze boom is gewoon te hoog. We willen er best twee notenbomen voor terugplaatsen. We worden niet gehoord en daar ben ik best wel teleurgesteld over. We willen heus wel met de gemeente meedenken. Venray wil toch ook CO2-neutraal zijn? Dat gaat op deze manier niet lukken." Heesbeen vult zijn buurman aan: "Het voelt een beetje als een pesterijtje. Venray kapt overal bomen, waarom moet die boom hier blijven staan?"

De gemeente Venray herkent de situatie in de Aubadestraat. In een reactie laat de gemeente weten: 'In de situatie Aubadestraat is eind 2015 een gewogen afweging gemaakt naar aanleiding van een kapverzoek. De waarde van de boom is afgewogen tegen de reden van verwijdering. Daar kwam destijds uit dat de waarde van de boom iets hoger lag. Inmiddels zijn we weer een paar jaar verder. Situaties kunnen veranderen en er kan een nieuwe afweging worden gemaakt. In de afweging wordt onder andere rekening gehouden met de mening van de direct belanghebbenden. Mochten nu meer bewoners in de directe omgeving de wens hebben dat de boom wordt gekapt dan kan de balans in de andere richting uitslaan. We gaan vanuit de gemeente dus graag opnieuw het gesprek hierover aan'.

Als het gaat om het kappen van bomen in combinatie met zonnepanelen schrijft de gemeente: 'Staan er grote bomen in de straat, dan blijven die staan en hoeven niet gesnoeid te worden, want de installateur en burger hadden kunnen voorzien dat de bomen nadelig zijn voor de opbrengst'.