De trainsters Suzanne, Peggy en Sylvia (vanaf links) kijken vooruit naar het eigen toernooi.
De trainsters Suzanne, Peggy en Sylvia (vanaf links) kijken vooruit naar het eigen toernooi. Foto: Henk Lammen

"Dansen is een virus"

Venray | "Het eigen toernooi is absoluut mooi. Dansen voor eigen publiek, laten zien wat je kunt." De trainsters Peggy Franssen (39), Sylvia Gielens (21) en Suzanne Hendrix (36) van dansvereniging PeelDancers uit Ysselsteyn kijken met plezier uit naar het eigen garde- en showdanstoernooi in Schouwburg Venray op zondag 18 maart. Met hun groepen en solo's zetten ze deze week de puntjes op de i om te vlammen voor het thuispubliek.

Door Henk Lammen

Peggy Franssen behoort tot het meubilair van Peeldancers. Bij de oprichting van de vereniging begon ze met dansen, op haar zestiende werd ze al trainer. Ze traint de gardegroep Divine en de solo's Anne Konings en Vera van Dijck. Ze kent de klappen van de zweep als geen ander. "Maar de tijden zijn wel veranderd. Het dansen is veel moeilijker geworden, heeft zich enorm ontwikkeld. Als je alleen al naar de choreografieën kijkt, dat is een heel verschil met vroeger."

Garde- en showdansen is absoluut topsport, merkt het drietal op. Suzanne Hendrix kan het weten, ze werd ooit Europees kampioen en weet dat de danseressen veel moeten doen en laten om topprestaties te leveren. Hendrix heeft de gardegroep Shine onder haar hoede. "Het is prachtig om een Europese titel te winnen. Dat is internationaal het hoogste dat je kunt bereiken. Op hoog niveau dansen en een andere hobby gaan ook niet samen. Het is echt topsport. Je vindt het ook mooi of niet. Ik kan er uren naar kijken." Sylvia Gielens, de jongste van de drie, stopte vorig jaar met actief dansen en is nu trainster. "Het is ook een moeilijke sport. Je moet lenig zijn, gevoel voor ritme hebben. Er komt kracht en conditie bij kijken", legt ze uit. Hendrix vult aan: "Het is ruim twee minuten voluit gaan!" Gielens heeft het druk met het trainen van de gardegroepen Flair en Divine en de solo's Meike Franssen en Floor Hellegers. Voor haar is dansen de invulling van vele vrije uurtjes. "Als kind vond ik het al prachtig. Die mooie pakjes, dansen op muziek, glitters en make-up. Als trainer geef je inhoud aan een dans. Je leert een choreografie te maken, een dans in elkaar te zetten. En dit dan weer op muziek te zetten."

"Gezelligheid staat op één"

Peeldancers telt op dit moment zo'n veertig actieve leden, van de allerkleinsten (een jaar of zes) tot midden twintigers. Tijdens het seizoen nemen de groepen en solo's deel aan toernooien. Hendrix: "Tijdens de toernooien is presteren belangrijk. Door het competitie-element komt adrenaline naar boven. Daar doe je het voor, train je voor. Bovendien tref je andere verenigingen. De generatie danseressen van vroeger kom je nu tegen als trainster. Je praat met elkaar, leert van elkaar." Naast presteren is gezelligheid minstens zo belangrijk, zegt Franssen. "Sterker nog, bij onze vereniging staat gezelligheid op één. De kinderen moeten plezier beleven aan de danssport. En dit moet uiteindelijk hand in hand gaan met prestaties. Die combinatie staat bij ons hoog in het vaandel." Over één ding zijn de drie trainsters het roerend eens: "Je wordt besmet door dansen. Ja, het is echt een virus. Dat gaat ook echt niet meer over." Elders in Peel en Maas (pagina 27 linksboven) staat alles over het toernooi van zondag.