Kunst van vitaal ouder worden

Overloon | In ontmoetingspunt 't Helder in Overloon wordt op zaterdag 31 maart van 13.30 tot 16.00 uur de workshop De kunst van het vitaal ouder worden gehouden door Erik-Alexander Richter.

Richter houdt zich als docent bij verschillende opleidingsinstituten bezig met de biochemische aspecten van het lichaam. De kunst: hoe vertaal je het naar begrijpelijke taal zodat de toehoorder er direct mee aan de slag kan. En dat dan ook nog met de nodige humor. Richter is tevens presentator en medisch deskundige in het programma Life is Beautiful op RTL 4.

Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn. Oud zijn staat vaak gelijk aan ziek zijn en ongemak ervaren. Oud worden hoeft geen probleem te zijn en kan zonder noemenswaardige klachten of chronische problemen. Dan is er pas echt sprake van 'geleefde tijd'! Welke aspecten hebben we zelf in de hand? Hoe kunnen we controle uitoefenen op het proces?

Beweging is een must om vitaal te blijven. Maar ook voeding en suppletie spelen een belangrijke rol in het preventieve programma. Veel problemen lijken aanleg maar niets is minder waar. Hoe verlaag je het risico op hart- en vaatziekten met 90 procent? Is dementie te voorkomen? En diabetes? Waarom ben ik zo vaak vermoeid? Op deze en andere vragen krijgen de aanwezigen een duidelijk antwoord.

Vooraf aanmelden voor de workshop kan via e-mail info@elsbasten.nl of telefoon 06-24188805. Zie ook www.helder-overloon.com.


Ingezonden

Geloof

Venray | "…een niet-aflatende drang van de bestuurlijke en politieke elite om de gemeentelijke dienstverlening voor de burger te 'optimaliseren`. Alles moet zoveel mogelijk bedrijfsmatig en efficiënt. De burger geeft daardoor helemaal geen vorm meer aan zijn eigen buurt en wijk." "…eigenwijze burgers worden in door de gevestigde bestuurlijke elite gedomineerde beleidsprocessen ingekapseld." (volgens de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau in het boek Gemeente in de genen, 2018)

In het coalitieakkoord (2014-2018) van CDA, D66 en SV zijn zelfsturing en burgerparticipatie dé speerpunten. In het begin waren er mensen in de gemeentelijke organisatie die geloofden in zelfsturing en burgerparticipatie. Er ontstonden goede gesprekken en bevlogenheid met elkaar in Venray. Die bevlogenheid en de visies zijn er niet meer. Nu zijn het managementplaatjes en veel voor weinig geld met weinig personeel . Bestuur en politiek hebben zich verschuild achter beleid, wetten en regels. Het gesprek met de burger(s) wordt weinig open en invoelend gevoerd. Er worden brieven geschreven die eigenlijk niets doen met de gestelde vraag van die burger(s). Er zijn té weinig handhavers in dienst om serieus naar die regels te handelen. Op de gemeentelijke to-do-lijst worden vinkjes gezet door bijvoorbeeld een ambitiedag of een burgertop te financieren, die vervolgens dan (bijna) doodbloeden. De burger voelt de achterliggende bevlogenheid niet, maar kent alleen teleurstellingen, achter de feiten aanlopen en strijd. Als ik ga stemmen op 21 maart, dan zoek ik naar iemand die gelooft en elke dag daarin blijft investeren.

Anita Ebbing, Venray


Groei brugklas jenaplanlocatie Metameer

STEVENSBEEK/BOXMEER | Metameer mag in het schooljaar 2018-2019 419 nieuwe brugklassers begroeten. De jenaplanlocatie in Boxmeer is de enige school in de regio waar het aantal brugklasleerlingen groeit.

Na de zomervakantie telt de school in Boxmeer 269 eerstejaars. In Stevensbeek hebben zich 153 nieuwe leerlingen aangemeld. Vorige week waren de aanmelddagen op de middelbare scholen in het Land van Cuijk. "Een verrassende groei," zegt directeur-bestuurder Berita Cornelissen over het aanmeldcijfer voor de jenaplanlocatie in Boxmeer. "De aanmeldingen voor het komend schooljaar zijn boven onze verwachtingen. Vmbo loopt wel wat terug, maar we hadden met een grotere daling rekening gehouden gezien de demografische ontwikkelingen in deze regio. Jenaplan in Boxmeer heeft zijn toegevoegde waarde in de omgeving bewezen. Ook havo/vwo heeft wat meer aanmeldingen dan vorig jaar. We zijn blij met zoveel vertrouwen van kinderen en ouders in ons onderwijs dat aansluit bij de talent en behoefte van het kind. Natuurlijk hebben we dit even gevierd met al onze collega's."


Wandelevenement zoekt vrijwilligers

Venray | Tijdens het Meerdaags Wandelevenement Venray op zaterdag 2 en zondag 3 juni zijn er dagelijks vele vrijwilligers actief om het evenement tot een succes te maken.

Maar ook geruime tijd voordat het wandelevenement plaatsvindt zijn vrijwilligers al druk met de voorbereidingen.

Er wordt nog gezocht naar verkeersregelaars, vrijwilligers voor de routecommissie, EHBO'ers, BHV'ers, vrijwilligers om het secretariaat te bemannen, fotografen en een commissielid sponsoring.

Het Meerdaags Wandelevenement Venray biedt vrijwilligers een lunchpakket, sfeer en gezelligheid en een feestelijke afsluiting.

Ga voor meer informatie naar de website https://wandelevenementvenray.nl.