Afbeelding
Foto:

Aanleg bijenoase in Castenray

Castenray | Dat de gemeente Venray dit jaar ambassadeurgemeente is van ' Heel Limburg zoemt', moet uiteraard binnen de gemeente ook zichtbaar zijn. Eerder al plantte wethouder Martijn van der Putten in Oirlo een kersenboompje bij de agrariërs Peter en Ruud van Dijck en ook in Castenray heeft de dorpsraad onlangs werk gemaakt van de extra aandacht die de bijen dit jaar in de gemeente gaan krijgen.

De Castenrayse dorpsraad werd benaderd door de Plattelandscoöperatie om mee te werken aan de bijenpromotie. "Biodiversiteit stimuleren is iets dat we allemaal kunnen doen en aanjagen. Hiermee kunnen we de bijen helpen en ervoor zorgen dat bestuiving, en daarmee ons hele systeem, een bloeiende toekomst heeft", liet Ron Janssen van de Plattelandscoöperatie weten.

Castenray had er wel oren naar en in samenwerking met de plaatselijke imker Robert Cox werd een plan opgezet. De eerste fase van het plan werd afgelopen zaterdag gerealiseerd met het plaatsen van een insectenhotel en een promotiebord op de hoek Castenrayseweg/Horsterweg.

De bedoeling is dat op deze locatie – pal bij de bijenstalling van imker Cox – bloemperken komen en een rustbank wordt geplaatst. Het insectenhotel is bedoeld voor de overwintering van onder meer wilde bijen, vlinders en lieveheersbeestjes.

Ook de gaasvlieg vindt er het hele jaar door een schuilplek. De dorpsraad is voornemens om op meer plaatsen in het dorp stroken in te zaaien met een zaadmengsel van inheemse bloemen die als waardplanten dienen voor vlinders, bijen en andere stuifmeel- en nectarzoekende insecten.

De bedoeling is dat men uiteindelijk komt tot een route voor een ' insectenwandeling', waarbij op enkele locaties functionele kunstwerkjes en rustbanken komen.

Voor de kunstwerkjes heeft men al de voelhorens uitgestoken bij de Kunstwerkplaats Venray, waarmee met name de Castenrayse heemkundestichting uitstekende ervaringen heeft.

De dorpsraad wil graag vaart zetten achter de plannen en wil in onderhandeling met de gemeente om een en ander gefinancierd te krijgen.

Ook Horst aan de Maas is ' bijenambassadeur' en de beide gemeentes willen dit jaar een bijensymposium houden.

Heel nuttig, maar in Castenray hoopt men dat het niet bij praten blijft en dat er ook nog geld overblijft voor concrete hulp aan de insecten. Want ze zijn van immens belang voor ons ecosysteem.