Vanaf vanavond is de vierdelige documentaire De Roze Dolk van Bo Jeuken te zien op NPO 3.
Vanaf vanavond is de vierdelige documentaire De Roze Dolk van Bo Jeuken te zien op NPO 3. Foto: Stijn Ghijsen

Bo Jeuken: De Roze Dolk

Amsterdam | Ze wilden samen een kind, Bo Jeuken (34) uit Venray en haar vriend Stef. Na het besluit om er voor te gaan, sloeg ook meteen de twijfel toe. De nu in Amsterdam woonachtige programmamaker maakte er een vierdelige documentaire over: De Roze Dolk, een eerlijk en intiem portret over de soms ingewikkelde weg naar het ouderschap.

Door Henk Lammen

Bo Jeuken omschrijft zichzelf als een typische import-Amsterdammer. "In mijn 20-er jaren heb ik niet eens nagedacht over kinderen krijgen. Je bent alleen bezig met carrière maken", lacht de oud-Venrayse. De freelance programmamaker is samen met haar partner nu de trotse moeder van een zoontje van elf maanden. Nadat Jeuken en haar vriend besloten dat ze kinderen wilden, sloeg bij haar ook de twijfel toe. Zijn ze er écht wel klaar voor en is haar partner wel de juiste persoon om een gezin mee te stichten? Bo ontdekte in haar zoektocht naar zekerheid dat meer mensen van haar leeftijd worstelen met de invulling van hun kinderwens. Een aantal van hen komen aan het woord in De Roze Dolk, de vierdelige KRO-NCRV-documentaire over de kopzorgen rond aanstaand ouderschap anno nu. Jeuken: "Ik heb me ook afgevraagd waarom wil ik eigenlijk kinderen. Volg ik daarmee een trend. Kan ik wel kinderen krijgen. Dat soort emoties zijn denk ik universeel. Op het moment dat je een kind krijgt, dat het lukt, gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Dat is iets waar iedereen vroeg of laat tegenaan loopt." Bij háár sloeg in ieder geval direct de twijfel toe. Met de nodige humor en zelfspot nemen Bo en haar vriend Stef de kijkers vanaf het prille begin mee in deze ingewikkelde, verwarrende en voor velen herkenbare periode uit een mensenleven. "Op het moment dat je besluit om kinderen te krijgen, zet zich pas een proces in gang. Daarvoor denk je er absoluut niet over na wat er op je afkomt. Ben je met een carrière bezig. Je vraagt je echt niet af wat er bij het ouderschap komt kijken."

Bo interviewt aan de hand van haar eigen worstelingen verschillende mensen die op een eigentijdse manier bezig zijn met de kinderwens. Zo ontstaat een verrassend tijdsbeeld op het krijgen van kinderen anno nu: In hoeverre kun je controle uitoefenen op iets dat zo onvoorspelbaar is als de weg naar het ouderschap? En moet je dat überhaupt wel willen? De documentaire is een traject van zo'n vier jaar geworden. "Het idee is begonnen vanaf het moment dat ik wist dat we kinderen wilden. Met de uitwerking zijn we 3,5 jaar bezig geweest. Zo'n 2,5 jaar geleden zijn we gestart met filmen, zonder dat we het programma verkocht hadden. Je begint dan eigenlijk aan iets zonder te weten of er uiteindelijk interesse voor is." De KRO zag wel heil in het idee en zendt nu De Roze Dolk uit in vier afleveringen van ieder 40 minuten. De reportageserie over de wenselijkheid van een kinderwens past in het huidige beleid van de publieke omroep dat voorrang geeft aan zogeheten 'egodocumenten'. In dit type documentaires is de maker een actief betrokken deel van het proces en heeft hij of zij een duidelijke link met het onderwerp. De eerste aflevering is donderdag 15 maart (vanavond) om 21.40 uur te zien op NPO 3.