Sporting-verdediger René Kusters (links) probeert de voorzet van BVV'er Jens Arts (16) te verhinderen.
Sporting-verdediger René Kusters (links) probeert de voorzet van BVV'er Jens Arts (16) te verhinderen. Foto: Simone Swinkels

Sporting buigt laat voor BVV

BVV'27-Sporting ST 1-0 (0-0).

Doelpunt: 81. Joey Gelden 1-0. Scheidrechter: Bukkems (Milheeze). Toeschouwers: 100. Gele kaart: Jari Wijnhoven, Joost Wijnhoven (BVV'27) en Robin Thielen (Sporting ST).

BVV'27: Engels; Poels, Thiesen, Van de Water en Jens Arts; Rik van Kempen (57. Gelden), Joost Wijnhoven en Jari Wijnhoven; Lou van Kempen (68. Sil Arts), Lucassen en Verkoijen (68. Karman).

Sporting ST: Willems; Kusters, Van Rijswick, Thielen en Van Well; Beurskens (67. Kleven), Miltenburg, Van Mierlo en Cornelissen; Kerstjens (67. Janssen) en Goldschmidt.

Door Henk Willemssen

BLITTERSWIJCK | Titelkandidaat BVV'27 had voor eigen publiek de handen vol aan laagvlieger Sporting ST in de vijfde klasse E. De felle derby werd pas in de slotfase beslist (1-0) door matchwinnaar Joey Gelden.

"BVV vind ik de best voetballende ploeg in deze klasse", zei Sporting-trainer Han Friesen vooraf. De Meerlonaar heeft met zijn enthousiaste aanpak meer spirit bij Sporting gebracht. De bezoekers compenseerden de mindere voetbalkwaliteiten met veel strijd. Bovendien was de defensie onder leiding van routinier Tim van Rijswick uitstekend georganiseerd.

De Blitterswijckers hadden het dan ook lastig. Toch bleven de geel-zwarten geduldig. Ook toen in de tweede helft de tijd wegtikte in het voordeel van Sporting bij de 0-0 stand. Uiteindelijk viel in de 81e minuut de winnende treffer. Die had een buitenspelluchtje. Vanaf het middenveld stuurde Jari Wijnhoven op links Willem Karman weg. Sporting-grensrechter Hay van Rijswick stak zijn vlag omhoog voor buitenspel. Karman was niet zelfzuchtig en tikte de bal breed naar Joey Gelden die er nog beter voorstond. Gelden liet goalie Bram Willems kansloos: 1-0. Arbiter Bukkems, die grote moeite had het spel te volgen, ging wel naar zijn assistent toe. Maar de leidsman keurde de treffer toch goed. Daarmee boekte BVV'27 een zwaarbevochten maar heel belangrijke zege.

Aan het spel was te zien dat de twee ploegen ritme misten door de lange winterstop. Beide clubs hadden zo goed en kwaad als het ging doorgetraind. Daarbij werd soms uitgeweken naar een zaal. "We staan er niet slecht voor", zei trainer Jef Vels van BVV'27. "Er wacht ons een heel intensief programma. Het wordt niet makkelijk met spelers die studeren of in ploegendienst werken. Het dreigt een loterij te worden. De teams die het meest voltallig zijn, zijn straks de winnaars", verwacht Vels die geen beroep kon doen op spelmaker Yilmaz Durgun (bruiloft) en Jannes Gooren (op reis). Ook Han Friesen miste enkele belangrijke pionnen. Ramon Rutten (achillespees) en Pim Smits (verstandskies) ontbraken. Michel Kleven, die in het openingsduel geblesseerd raakte, zat weer op de bank en viel later in. Terwijl Marco Pennings na zijn verhuizing niet meer inzetbaar is.

Sporting ST speelde met een verstrekt middenveld. Daarin vormden Johan van Mierlo en Rik Miltenburg een sterk blok. De zwarthemden zaten er telkens bovenop en hielden de ruimtes klein waardoor BVV'27 moeilijk openingen kon vinden. Daarbij moest de thuisploeg alert zijn op uitvallen via de beweeglijke spitsen Kevin Goldschmidt en Sven Kerstjens. Dit duo zorgde telkens voor dreiging. Na een kwartier brak Goldschmidt door maar doelman Davey Engels greep alert in. Na een halfuur werd een kopgoal van de opgekomen BVV-linksachter Jens Arts afgekeurd vanwege buitenspel. Leidsman Bukkems wees eerst naar het midden maar hij honoreerde alsnog het vlagsignaal van Hay van Rijswick.

Na de pauze bleef het strijdende Sporting in de race. Kevin Goldschmidt ontsnapte opnieuw maar wederom kwam sluitpost Engels als winnaar uit de bus. Trainer Jef Vels paste drie aanvallende wissels toe. Die zet pakte goed uit. Uiteindelijk viel via de invallers Willem Karman en Joey Gelden de winnende treffer. Sil Arts, ook een invaller, passeerde goalie Bram Willems met een lob maar Tim van Rijswick haalde de bal nog net op de doellijn weg. Bukkems trok acht minuten bij waarin BVV'27 de krappe voorsprong vasthield.