Vijfde editie van KWIST'T

Venray | In de oude raadzaal van 't Zusje in Venray vindt op zondag 25 maart de vijfde editie van KWIST'T, een gezellige middagquiz met een knipoog naar de Nederlandse taal voor iedereen, plaats. De middag begint om 14.00 uur.

Teams van drie tot vier personen kunnen meedoen en er zijn leuke prijzen te winnen. De Nederlandse taal is het uitgangspunt van de quiz, maar het begrip taal is heel ruim bij KWIST'T. Het kan gaan over taal in de sport, muziek, literatuur, film, bekende Nederlanders, wetenschap en actualiteit. Op alle zinnige en onzinnige vragen krijgen de deelnemers een antwoord. De vragen worden aangekleed met filmpjes en muziek of gesteld door bekende Venraynaren. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar venraykwist@gmail.com.


Elzendaalcollege tevreden over inschrijvingen

Boxmeer/Gennep | Het Elzendaalcollege is tevreden over de inschrijving van het aantal nieuwe leerlingen. De school verwelkomt volgend schooljaar in Boxmeer 322 nieuwe leerlingen, waarvan 50 leerlingen in een hoger leerjaar instromen.

In Gennep verwelkomt de school volgend schooljaar 181 leerlingen. In Gennep stijgt hierdoor het aantal leerlingen sterk. "We willen alle leerlingen en ouders heel hartelijk bedanken voor het vertrouwen!", zegt Sjaak Simons, locatiedirecteur Elzendaalcollege Gennep. Voor het tweede jaar op rij is het aantal leerlingen dat voor onze school kiest ongekend hoog. Het Elzendaalcollege ziet het aantal leerlingen de laatste jaren stijgen, ondanks de daling van het aantal basisschoolleerlingen in de regio als gevolg van geboortedaling. Wij zijn meer dan trots." Ook het aantal zij-instromers van andere scholen (leerlingen die vanaf leerjaar twee en hoger instromen op het Elzendaalcollege) groeit aanzienlijk. Het Elzendaalcollege in Boxmeer verwacht ongeveer vijftig extra aanmeldingen voor de bovenbouw van het havo en vwo. Piet Barten, locatiedirecteur Elzendaalcollege Boxmeer: "We bieden veel keuzemogelijkheden in de bovenbouw. Ik verwacht dat dit invloed heeft gehad op hun keuze voor onze school." Op dinsdag 26 juni worden de nieuwe brugklassers op school verwacht voor een eerste kennismaking met de mentor en hun klasgenoten. KIjk voor meer informatie op de website www.elzendaalcollege.nl.


Kinderen fietsen

Venray | Sinds enkele jaren is er een speciale commissie actief om de kinderspelen tijdens de Fietsvierdaagse Venray te organiseren en te begeleiden.

De 34e editie wordt gehouden van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 juli. De kinderen fietsen elke dag de 30 kilometer en op de woensdag en vrijdag de 18 kilometer. Elke dag zijn er op een van de centrale rustplaatsen en bij De Witte Hoeve de kinderspelen ingericht en kunnen kinderen kegelen, sjoelen, steltlopen, behendigheidsspellen en actieve spellen spelen.

Ze krijgen bij vertrek een stempelkaart waar de verdiende punten op genoteerd worden en bij inlevering op de laatste dag ontvangen ze een prijsje. De woensdag is sinds enkele jaren uitgeroepen tot de Dag van de kinderen. Op deze dag is er een speciale fietstocht van ongeveer 18 kilometer. Deze tocht, voor kinderen en hun begeleiders, is ook uitermate geschikt voor mensen in een scootmobiel. In verband met de grote belangstelling is besloten om ook op vrijdag een fietstocht een 18 kilometer te houden. De kinderen die op woensdag en vrijdag deelnemen, ontvangen een surprise. Interesse in vier dagen fietsen, schrijf je dan nu al in via de website www.fietsvierdaagse-venray.nl.


Boeken eerbetoon oorlogshelden

Venray | De laatste twee dragers van de Militaire Willems-Orde uit de Tweede Wereldoorlog zijn zoveel minder bekend dan majoor Marco Kroon en majoor Gijs Tuinman. Met twee beknopte biografieën die vrijdag verschijnen beoogt schrijver Laurens van Aggelen meer bekendheid te geven aan de inmiddels 101-jarige Ken Mayhew en de op 31 december overleden Ed Fulmer. Een eerbetoon waarvoor koning Willem-Alexander het voorwoord schreef.

Nadat Edward Fulmer (1919-2017) betrokken was bij D-Day in Normandië volgde 'Operatie Market Garden'. Op 17 september 1944 dropte hij een aantal para's boven Nederland, waarop zijn vliegtuig zwaar beschadigd raakte. Een dag later vloog hij opnieuw met een Dakota vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Ginkelse Heide met aan boord enkele containers met reservemunitie, extra voedselpakketten en zeventien parachutisten.

Eenmaal boven Nederland werd het toestel zwaar beschadigd door Duits afweergeschut. De eerste vlieger verloor het bewustzijn en Fulmer nam de besturing van het vliegtuig over. Daarna voltrok zich een ware hel die in het boek uitgebreid staat beschreven. Ken Mayhew ontving in april 1946 als majoor b.d. de Militaire Willems-Orde voor zijn heldhaftige optreden tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Zo was hij betrokken bij de Slag om Overloon en de bevrijding van Venray en Weert. Eerder in 1944 landde hij als commandant van een 'carrier platoon' op D-Day in Normandië op 'Sword Beach'.

In de jaren negentig raakte het contact tussen Nederland en de Brit verloren en dacht men dat hij was overleden. Totdat hij in september 2011 tijdens de jaarlijkse herdenking op de Britse begraafplaats in Venray werd ontdekt. Sindsdien komt hij met grote regelmaat naar Nederland voor het bijwonen van bijzondere momenten en heeft hij wederom een hechte band met het Koninklijk Huis. Marco Kroon (RMWO) schreef het nawoord van dit boek. De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden.