Broedermoord Loonen in Heide?

HEIDE | Het worden voor Toon Loonen, fractieleider van het CDA, uit Heide alweer zijn vijfde verkiezingen. De eerste drie keer kwam de melkveehouder glansrijk in de raad. Bij de vorige verkiezingen kwam er een kink in de kabel. Zijn broer Jan was CDA-lijsttrekker geworden en slurpte veel stemmen op. Toon kwam via een zijdeur, nadat het CDA twee wethouders mocht leveren, alsnog in de raad.

Door Henk Willemssen

Ditmaal is de situatie niet veel anders. Jan trekt als wethouder en CDA-boegbeeld opnieuw de kar. Toon promoveerde weliswaar van de vijfde naar de derde plek op de lijst. Zo hoog heeft hij nog nooit gestaan. "Daar spreekt wel vertrouwen uit van de partij", vindt hij. Hangt toch het scenario van 2014 weer in de lucht? Voorheen haalde hij bijna 500 stemmen. "Ik kreeg meer stemmen dan sommige lijsttrekkers." Daar bleven er de vorige keer 209 van over. "Ja, ik ben 60 procent van mijn stemmen kwijtgeraakt. Uit reacties hoor ik dat kiezers er niet zo bij stilstaan. Ze stemmen dan op de bovenste Loonen. Dat kan de reden zijn. Maar het kan ook het oordeel zijn van de kiezer. Dat weet ik niet."

Toon noemt het een teleurstelling als hij opnieuw op de reservebank komt. "Ik heb vier jaar lang mijn best gedaan. En een goede campagne gevoerd. Meer kan ik niet doen. Ik weet dat ik een risico loop. Jan is ook zo prominent aanwezig. Hij trekt veel stemmen naar zich toe." Alle kiezers in zijn dorp Heide stuurt hij nog een persoonlijke brief. "Het wordt spannend. Mijn vrouw José zegt dat het me nu wel direct lukt. Dat is haar gevoel. Ik hoop dat ze gelijk krijgt…"