Castenray en Oirlo: neerwaartse spiraal ombuigen

OIRLO | Woensdag hielden de dorpsraden van Castenray en Oirlo een thema-avond over leefbaarheid. Beide dorpsraden werken sinds vijf jaar nauw samen en houden om de maand een gezamenlijke vergadering.

Door Henk Willemssen

"Dat had ik acht jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Dat we als dorpsraad van Castenray hier in Oirlo zouden vergaderen", zegt dorpsraadvoorzitter Bert Arts. De aloude rivaliteit is verdwenen. De voetbal- en korfbalclub zijn al lang samengevoegd in SVOC'01. Na de sluiting in Castenray is de school gefuseerd met Oirlo. Steeds meer zijn de dorpen op elkaar aangewezen. Want het inwoneraantal loopt terug en het wordt steeds lastiger voorzieningen en verenigingen in stand te houden.

"We moeten eens in de spiegel kijken. Waar komt die bevolkingsdaling vandaan", vroeg dorpsraadvoorzitter Anita Emonts van Oirlo zich af. "Leefbaarheid is veel meer dan woningen alleen. Het draait om verenigingen en vrijwilligers. We zitten in een neerwaartse spiraal. Hoe kunnen we weer de weg omhoog inslaan", vroeg ze zich af.

Beide dorpen zien veel jongeren vertrekken. "De grote steden hebben nu eenmaal meer te bieden. Daar moeten we ook niet mee willen concurreren", merkte iemand op. Dorpsraadlid John Geerts meldde dat in Castenray 'een hele generatie is overgeslagen'. "Ze verhuisden naar Venray of Ysselsteyn omdat er in eigen dorp geen geschikte woning was. Hun vertrek was cruciaal. Ook voor het behoud van de school." Anita Emonts: "We moeten goed nadenken hoe we ons dorp aantrekkelijk houden. Zodat de jeugd wel hier blijft."

Niet alleen de jongere generatie verkast. "Ik heb het geteld", zei een dorpsbewoonster. "Er zijn elf senioren naar Venray of Horst vertrokken. Zij waren heel graag in Oirlo gebleven." Dorpsraadvoorzitter Bert Arts kan hetzelfde verhaal melden over Castenray. "Ik ken ouderen die barsten van de heimwee in Horst. Ze zouden wat graag terugkomen naar hun eigen dorp." Dat is ook een reden waarom Arts zich zo sterk maakt voor een wooncomplex voor ouderen in de school.

Beide dorpen zullen in de toekomst nog meer hun krachten gaan bundelen. "We moeten omdenken", zei Anita Emonts. "Zonder de eigen identiteit te verliezen zullen we elkaar meer moeten helpen en versterken. Aan landjepik doen hebben we niets" Een mooi voorbeeld zijn de jeugdleden bij de fanfares. Ze springen in waar er tekorten zijn.

De grenzen tussen beide dorpen vervagen steeds meer. Afgelopen carnaval zat zelfs een Oirlonaar in het prinselijk trio van Castenray. "De jeugd zit samen op school en bij verenigingen. Zij denken niet meer in Oirlo of Castenray", zei dorpsraadlid Frank Voermans van Oirlo. "Het is voor hen één geheel. Ze gaan ergens heen waar het leuk is."

Een dorpsbewoner vond dat er meer aan promotie moet worden gedaan. "Het verenigingsleven is onze grote pijler. Ook voor de toekomst. Buiten onze dorpen weet niemand er iets van. We moeten ons veel beter promoten."


Zonnepanelen samen inkopen

CASTENRAY | Harry Arts uit Castenray wil graag zonnepanelen aanbrengen op het dak van zijn huis. Hij benaderde de dorpsraad om te komen tot een collectieve inkoop.

Want er zijn wellicht meer inwoners uit Castenray en Oirlo die zonnepanelen willen aanschaffen. Door ze gezamenlijk in te kopen en te laten plaatsen kan er mogelijk een flinke korting worden bedwongen, zo hoopt Arts.

Hij deed een oproep in de beide dorpsbladen en er hebben zich al enkele gegadigden gemeld. Arts heeft Elektro Gommans uit Oirlo in de arm genomen. Het bedrijf organiseert op donderdag 22 maart in het eigen pand aan de Hoofdstraat om 19.30 uur een informatieavond voor alle belangstellenden.


'Afvalcontainers in het Pools'

OIRLO | De afvalcontainers in de dorpskern van Oirlo worden vaker verkeerd gebruikt. "Er zou daarom ook een Poolse tekst op de containers moeten komen", zegt dorpsraadvoorzitter Anita Emonts.

In het nabijgelegen complex Oeldershof wonen veel arbeidsmigranten. Jan Steeghs merkte woensdag tijdens de dorpsraadvergadering op dat er vooral veel verkeerd afval in de luiercontainer terechtkomt.

"Aan de zijkant staat weliswaar dat het voor luiers is, maar boven op staat nog de opdruk 'restafval'. Iedere week zit de container dan ook vol met ander afval. Ik heb het al vaker aan de gemeente doorgegeven."


Tijdelijk onderdak kerk Vredepeel

VREDEPEEL | De kerk van Vredepeel heeft tijdelijk onderdak gekregen in gemeenschapshuis De Kleine Loef.

In januari is gestart met de verbouwing van de kerk tot multifunctioneel centrum.

Vanwege de bouwwerkzaamheden vinden de kerkdiensten vanaf nu tijdelijk plaats in een afgeschermd deel van het gemeenschapshuis. Afgelopen weekeinde vond de verhuizing plaats en is de nieuwe plek ingericht.

De planning is dat in oktober het nieuwe multifunctionele gebouw – met het gemeenschapshuis ingepast in de kerk – kan worden geopend.

Begin volgend jaar wordt het oude gemeenschapshuis gesloopt.