Venray in Gelijke Kansen Alliantie

Venray | De gemeenten Venray, Sittard-Geleen, Roermond en Heerlen hebben zich aangesloten bij de Gelijke kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Het doel van dit netwerk van regionale en landelijke initiatieven is ervoor te zorgen dat ieder kind zich ten volle kan ontplooien, ongeacht achtergrond, opleidingsniveau van ouder of hun financiële middelen. Kortom, het talent van kinderen telt en niet de afkomst. De provincie Limburg onderschrijft het belang van gelijke kansen in het onderwijs ondersteunt de projecten met een financiële bijdrage.

Aanleiding voor het starten van de Gelijke Kansen Alliantie was het rapport van de Inspectie van het Onderwijs 'de Staat van het Onderwijs 2016'. Daaruit blijkt dat kinderen van hoog opgeleide ouders profiteren van het opleidingsniveau van hun ouders. Schattingen geven tevens aan dat leerlingen met dezelfde score op de Citotoets een hoger advies krijgen wanneer hun ouders hoogopgeleid zijn.

De Limburgse Gelijke kansen Alliantie-projecten richten zich met name op het vergroten van ouderbetrokkenheid en warme instroom in het basisonderwijs. Hans Teunissen, gedeputeerde Onderwijs: "Kinderen stimuleren hun kansen te vergroten stopt niet bij het verlaten van het schoolplein. Ik zie om me heen, op scholen, uit verhalen van leraren, heel veel mooie voorbeelden. Dat vind ik ook goed aan de maatwerkaanpak van de Gelijke Kansen Alliantie. Goede voorbeelden die meetbaar en laagdrempelig zijn, vind ik heel waardevol en het enthousiasme van bevlogen mensen werkt aanstekelijk."

Martijn van der Putten, onderwijswethouder in Venray: "De kracht in Venray zit in de samenwerking. Iedereen doet mee. Niet alleen het basisonderwijs, maar ook de kinderopvang, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. We richten ons ook op taalstimulering op school en thuis én op een cultuuromslag bij professionals. Onder het motto: 'groot denken, klein doen' willen we een duurzame verbetering tot stand brengen. Kinderen met dezelfde talenten hebben recht op gelijke kansen."

De provincie ondersteunt het project in Venray met een bijdrage van 50.000 euro. "Het provinciaal onderwijsbeleid 'onderwijskwaliteit van de toekomst' richt zich dan ook met name op talentontwikkeling, waarbij het talent van het kind centraal staat. Als kinderen mee kunnen ontwikkelen met toekomstige uitdagingen en zich snel kennis kunnen eigen maken zorgt dit voor goed opgeleide arbeidskrachten op alle niveaus. Hierbij moeten gelijke kansen in het onderwijs de standaard zijn", aldus Teunissen.


Bedevaart Smakt

Smakt | Op zaterdag 17 maart om 19.15 uur wordt in de rectoraatkerk van de Smakt een eucharistieviering gehouden.

De viering wordt voorgegaan door pastoor Van der Sluis. Gemengd koor Cantemus Domino uit Wanroij zorgt voor de muzikale omlijsting van dit feest. Dit alles onder leiding van dirigent Loes Hendriks-Wijnhoven en met medewerking van organist Gerda Vos. Na de viering is er gelegenheid om even na te praten in het Pelgrimshuis naast de kerk.

De rectoraatparochie in de Smakt is rond het jaar 1700 ontstaan. De heilige Jozef wordt in de Smakt, als enige plaats in Nederland, in het bijzonder aanbeden. Rond zijn naamdag 19 maart worden er sinds jaar en dag bedevaarten gehouden. Ook dit jaar wordt het hoogfeest voor de heilige Jozef gevierd.


Vlaai van Samenwerking?

Venray | Bij deze editie van nieuwsblad Peel en Maas zit een verkiezingsflyer van Samenwerking Venray.

Vanuit deze partij is een speciale actie opgezet. Samenwerking Venray zal komende zondag rondrijden en op diverse plaatsen stoppen om mensen die een Samenwerking-flyer goed zichtbaar op een van de ramen van hun woning hebben geplakt een echte Limburgse vlaai aan te bieden.

Griezelavond

Venlo | Het Limburgs Museum in Venlo blijft op vrijdag 6 april voor het eerst in zijn bestaan de hele avond open. Voor bezoekers valt er die avond van 18.30 tot 23.00 uur van alles te beleven, van griezeltocht tot griezelkwis. Centraal staat de tentoonstelling over kinderboekenschrijver Paul van Loon: Paul van Loon - De Andere Werkelijkheid, maar ook alle andere zalen van het museum blijven open. Entreebewijzen voor de Night at the Museum zijn te bestellen via www.limburgsmuseum.nl/tickets.