Jonge wethouders popelen

VENRAY | Voor de jonge wethouders Anne Thielen (CDA) en Martijn van der Putten (D66) zijn de naderende verkiezingen extra spannend. Ze staan allebei als nummer twee op de lijst, maar het gaat om veel meer dan alleen een raadzetel. Beide twintigers kwamen afgelopen raadsperiode tussentijds in het college. Ze zegden hun job op om in Venray hun politieke ambities waar te maken.

Door Henk Willemssen

Nu de verkiezingen voor de deur staan, staat ook hun baan op het spel. En dat beseffen ze maar al te goed. Martijn van der Putten (28) volgde in juni 2015 Hans Teunissen op die gedeputeerde werd bij de provincie in Maastricht. Van der Putten woonde en werkte in Nijmegen en verkaste naar Venray. In 2014 stond hij nog op een onverkiesbare plaats op de D66-lijst. Zijn partij vierde toen met drie zetels een comeback in de gemeenteraad en maakte tevens zijn debuut in het college.

Anne Thielen (26) heeft een halfjaar mogen proeven aan het wethouderschap. En dat smaakt naar meer. Ze nam in september 2017 de stoel in van haar opgestapte partijgenoot Lucien Peeters. Bij de vorige verkiezingen van 2014 kwam Anne Thielen voor het eerst in de raad. Ze stond toen vierde op de CDA-lijst. Nu is ze opgeschoven naar de tweede plek. "De vorige keer ging het erom of ik wel voldoende stemmen zou halen. En dat lukte. Ditmaal gaat het vooral om mijn partij. Maar toch ook om mij persoonlijk. Want ik wil dolgraag verder als wethouder." Bij haar aantreden beloofde ze dat ze geen beroep zal doen op een wachtgelduitkering. Mocht ze als wethouder na de verkiezingen buiten de boot vallen. Dat was immers een heikel punt bij de oppositie. Maar ze heeft wel een terugkeergarantie bij haar vorige werkgever, de provincie Limburg, achter de hand.

Wanneer zijn de verkiezingen geslaagd? "Als het CDA het grootste blijft en we negen zetels behouden en liefst nog eentje meer", zegt Anne Thielen. Stel dat de uitslag onverhoopt tegenvalt en het CDA mag slechts één in plaats van twee wethouders leveren. Wie wordt het dan? "Daar hebben we het nog niet echt overgehad. Jan Loonen is onze politieke leider. Dan zal hij de wethouder worden." Aan dat scenario wil ze helemaal niet denken. Ze heeft maar één doel voor ogen en dat is haar werk voortzetten. "Ik heb alle vertrouwen in een goede uitslag voor het CDA. Ik zou het echt zonde vinden als ik nu moet stoppen. Ik heb heel veel zin om door te gaan. Want dit werk is zo mooi om te doen."