De winkel van Nagelhout.
De winkel van Nagelhout. Oude foto

Winkel Nagelhout

Venray | Venray-centrum is heel wat fraaie en moderne winkels rijk. Panden met mooie gevels en aantrekkelijk ingerichte etalages.

Het aanzien van het winkelcentrum is door de modernisering in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Wie kan zich de winkel van Nagelhout nog herinneren? De oude foto uit circa 1960 toont ons het interieur van de winkel die gelegen was op Grotestraat 5a in Venray. Nagelhout adverteerde in de jaren vijftig, zestig en begin zeventig van de vorige eeuw met regelmaat in weekblad Peel en Maas. Er stond onder meer: "Voor Radio en Televisie naar DE CENTRALE erkende Philips-radioservice." De winkel, waarin ook mevrouw Nagelhout meehielp, stond inderdaad bekend om zijn Philips radio's en televisietoestellen, maar het assortiment was nog veel groter. Nagelhout verkocht ook wasmachines, koelkasten, haarden en kachels, naaimachines, stofzuigers, Philishaves, versterkers, grammofoons en nog een heleboel kleine elektrische apparaten.

In mei 1959 vond de heropening plaats van een geheel vernieuwde zaak. Behalve elektrische apparaten had men nu ook een grote collectie grammofoonplaten met een ruime bar waar geluisterd kon worden. Peel en Maas schreef: "… en zelfs de stereofonische platen komen hier volledig tot hun recht. Evenals ze dat in de showroom zelf komen, waar ook voor deze 'toekomstmuziek' een ruime plaats is ingeruimd."

Nagelhout was ook een gediplomeerd en erkend lichtadviseur en installateur van verlichting. Zo ontwierp en maakte hij een lichtinstallatie voor de aula van het Lyceum aan de Leunseweg. De firma verzorgde gratis de door grootmeester Botwinnik zeer geprezen verlichting in de toernooizaal van de Venrayse Schaakclub. Ook stelde men prijzen beschikbaar bij een rikconcours ten bate van de judoclub. Op die manier leverde het bedrijf ook maatschappelijk een bijdrage. Eind 1973 werd de winkel gesloten bij gebrek aan een opvolger. En anderen namen de plaats in, een doorgaande ontwikkeling in een dynamisch winkelcentrum.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray