D66 wil Aldi in noordwesthoek

VENRAY | D66 verzet zich tegen de komst van Aldi aan de Hoenderstraat. Fractieleider Daan Janssen pleitte dinsdag in de raadsvergadering voor het tweede alternatief: de leegstaande school De Toverbal in de noordwesthoek van Venray.

Door de komst van Aldi moeten twee gebouwen – de voormalige Dr. Poelsschool en een karakteristiek woonhuis – worden gesloopt. Tevens verdwijnt de groene uitstraling in de hoek Langeweg-Hoenderstraat. Het speelterrein en enkele bomen moeten wijken voor de nieuwbouw. Daan Janssen wees erop dat de vestiging van Aldi in strijd is met de centrumvisie. Die gaat juist uit van een compacter winkelcentrum. "De nieuwe supermarkt zou een forse toevoeging van het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak betekenen", zei Janssen.

In de noordwesthoek ontbreekt momenteel een supermarkt. Het zou hier een welkome aanvulling zijn. "Mogelijk in combinatie met andere voorzieningen zoals een nieuw buurtgebouw." De andere wijken Landweert (noordoost), Brukske (zuidoost) en Veltum (zuidwest) zijn al voorzien van een of twee supermarkten.

Wethouder Jan Loonen (CDA) reageerde dat het grote nadeel van De Toverbal is de solitaire ligging. Terwijl Aldi aan de Hoenderstraat een versterking voor het winkelcentrum betekent. "Aldi draagt bij aan een grotere aantrekkingskracht van het centrum. Met een discounter erbij is er een completer winkelaanbod", zei Jan Loonen, die toegaf dat het in strijd is met de wens van een compacter centrum. "Maar de toename van het aantal vierkante meters wordt elders weer gesaldeerd."

Jan Hendriks (SP) vroeg zich af of de winkel van Aldi in Veltum gaat sluiten. "Dat is nog geen uitgemaakte zaak", meldde Loonen. "Het is wel het voornemen. Maar dat moet nog blijken. Wij willen in elk geval graag leegstand voorkomen." De wethouder meldde tevens dat Emté door de overname wellicht verdergaat onder de naam Coop. De nieuwe raad neemt op 17 april een besluit.