"Dit is een schande"

Venray | De kermissen in de kerkdorpen van Venray liggen onder vuur. Dit jaar springt de gemeente nog bij om de kermissen in Castenray, Geijsteren, Heide en Veulen overeind te houden. In het Dorpsradenoverleg (DRO) was er maandagavond de vrees dat de organisatie van kermissen in de kerkdorpen structureel een probleem gaat worden.

Door Henk Lammen

"Het mag duidelijk zijn dat vier dorpen hier niet gelukkig mee zijn en zeven wel. Samen met de gemeente hebben we, zeker in het kader van de leefbaarheid in de dorpen, eruit gehaald wat erin zat. Met de steun van de gemeente krijgen de vier dorpen een gelijkwaardige kermis, waarna we volgend jaar weer op de oude voet verder gaan", opende Jac Derikx (Geijsteren) de discussie over de kermisproblematiek.

Leon Janssen (Heide) zag de toekomst van de kermissen op de kerkdorpen minder rooskleurig. Zeker de komende editie in zijn kerkdorp. "Er wordt voor de attracties ingeschreven bij de kermisbonden. Ik bang dat het een kwestie wordt van 'wat hebben jullie nog over'. En de kans dat attracties slechts twee of maximaal drie dagen komen. We zijn nu al druk bezig om voor de vierde dag andere activiteiten te organiseren. De vraag is of dat overal gaat lukken." Bert Arts (Castenray) ging nog verder. "Ik blijf dit een schande vinden. We zullen dit jaar beslist geen botsauto's krijgen, maar alleen eenvoudige attracties. Dat maakt de kermis niet aantrekkelijker voor de bezoeker."

Bas Vennekens (Geijsteren) vond dat de kerkdorpen ook de hand in eigen boezem moeten steken. "Het is prima dat het in de feesttent gezellig is. Maar bij de attracties is dat niet het geval. De beleving ontbreekt vaak en voor de kermisexploitant is het niet rendabel." Hij kreeg daarin bijval van Leonie Schaeffers (Leunen). "Dit komt niet uit de lucht vallen. De vraag is hoe graag je een kermis in een kerkdorp wil. Willen wij een kermis of niet? De gemeente heeft de laatste jaren teveel achterover geleund. Hou de vinger aan de pols, ga in gesprek met exploitant Regter en kijk samen hoe het voor beide partijen aantrekkelijker kan worden."

Jac Derikx pareerde die kritiek. "We hebben nooit gehoord dat het zo urgent was. Wellicht hadden we beter en eerder moeten communiceren." Leon Janssen vroeg vooral ook vooruit te kijken. "Zorg dat er een goed aanspreekpunt is voor de exploitant. Want als het ook dit jaar weer niet soepel loopt, komen ze wellicht helemaal niet meer."