Subsidies voor jeugdfondsen

VENRAY | De gemeente geeft in totaal 322.000 euro subsidie aan het Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds en de stichting Leergeld.

Deze regelingen zijn bedoeld voor kinderen tussen 4 en 18 jaar waarvan de ouders niet genoeg geld hebben om het sporten, een schoolreisje of muziekles te betalen. De gemeente vindt het van belang dat alle kinderen mee kunnen doen. Wethouder Anne Thielen: "We willen niet dat deze kinderen aan de zijlijn staan. Door te zorgen dat zij al van jongs af aan meedoen, investeren we zowel in hun ontwikkeling als in de maatschappij."

Het Jeugdsportfonds betaalt de contributie en in sommige gevallen ook de sportattributen. Kinderen hebben recht op maximaal 225 euro voor bijvoorbeeld diplomazwemmen. Het Jeugdcultuurfonds geeft maximaal 420 euro voor bijvoorbeeld contributie, muzieklessen of instrumenten. Aanvragen voor beide fondsen lopen via Synthese of het Platform Lage Inkomens Venray (PLIV).

De stichting Leergeld biedt kinderen kansen om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. De bijdrage is maximaal 350 euro voor onder meer schoolspullen, een fiets of een laptop. De aanvraag verzorgt de stichting Leergeld zelf. Daarnaast is er nog het meedoenbudget. De bijdrage is maximaal 150 euro voor bijvoorbeeld kaartjes voor het zwembad, de bioscoop, het museum of een dagje pretpark. De aanvragen lopen via de gemeente.


Motie CDA valt totaal verkeerd

Venray | De motie van het CDA om bouwers van carnavalswagens te steunen in het vinden van een goede bouwplek, is dinsdagavond in de raad totaal verkeerd gevallen. De andere partijen maakten gehakt van het CDA-voorstel.

Petra van Duijnhoven (CDA) deed een oproep aan het college om met de wagenbouwers in overleg te gaan. Om te bekijken wat de behoeften en mogelijkheden zijn. En om mee te denken over een structurele ruimtelijke oplossing. De CDA-fractie maakt ieder jaar in de carnavalsperiode een rondje door de dorpen om de wagenbouwers te trakteren op frikandellen.

Martin Leenders (Samenwerking) veegde er de vloer mee aan. "Een motie voor de bühne zo vlak voor de verkiezingen. Het is toch te gek het college dit op te dragen. Trek die motie gewoon in", stelde Leenders voor. Ook na een schorsing hield het CDA de motie overeind. De uitslag van de stemming was duidelijk. Alle andere partijen stemden tegen.

Theo Francken (PP2) verweet het CDA sinterklaas te spelen vlak voor de verkiezingen. "Het is bovendien vaag. Wat wil het CDA? Ieder dorp een hal?"

Carla Brugman (PP2) vond het spijtig dat het CDA op deze wijze zieltjes wil winnen in de dorpen. Ingeborg de Barbanson (VVD) vond de motie niet netjes en ongepast. "Gooi die motie weg", reageerde Jan Hendriks (SP). Daan Janssen (D66) haalde aan dat verenigingen de wethouder 'toch gewoon kunnen bellen'. "Daar is geen motie voor nodig." Henk Bisschops (PvdA) sprak van een wanvertoning. "Want dit is bijna belachelijk."

Wethouder Martijn van der Putten (D66) reageerde dat hij altijd bereid is in gesprek te gaan. "Al is me de vraag niet geheel duidelijk. Maar dan komt dan wellicht nog."


Bestemming Schuttersveld krijgt vorm

Venray | De laatste bewoners van Schuttersveld verhuizen donderdag naar hun nieuwe stek van de Zorggroep. Wonen Limburg, eigenaar van het gebouw, is in nauwe samenwerking met gemeente Venray en een aantal maatschappelijke organisaties al volop met de plannen voor het vervolg bezig. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de nieuwe bewoners tegen het eind van de zomer hun intrek nemen.

Op de tweede en derde verdieping van het voormalige verzorgingshuis komen 35 tijdelijke individuele huurwoningen, zogenaamde kompaswoningen. Daarvan zijn vier appartementen (type familie) geschikt voor kleine gezinnen, 21 appartementen (type duo) voor maximaal twee personen en tien studio's (type studio) voor alleenstaanden. Van de nieuwe bewoners wordt een actieve bijdrage verwacht. Elkaar helpen waar het kan en samen zorgen voor een fijn leefbaar woongebouw.

De levendige omgeving wordt ook versterkt door de overige invulling van het gebouw. De begane grond, eerste en vierde verdieping worden verhuurd aan maatschappelijke organisaties. Deze maatschappelijke (zorg)partner(s) gaan een bijdrage leveren aan het beheer en de leefbaarheid van het gebouw en de omgeving.

Stichting Kapstok blijft de huidige ruimte op de vierde verdieping houden. Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg: "De ontwikkelingen in de zorg, die leiden tot de sluiting van de traditionele verzorgingshuizen, vormen een flinke uitdaging. Wonen Limburg en de gemeente zijn blij dat het gelukt is een 'tweede leven' aan Schuttersveld te geven, passend binnen de doelen die wij met gemeente Venray en de huurdersorganisatie hebben vastgesteld in de prestatieafspraken."

De huurprijs van de kompaswoningen varieert tussen de 378 euro en 556 euro excl. servicekosten. Voor jongeren onder de 23 jaar is huurtoeslag mogelijk voor het type studio. Woningzoekenden boven de 23 jaar kunnen voor alle types voor huurtoeslag in aanmerking komen, mits aan de inkomensvoorwaarden voldaan. In het voorjaar wordt, via www.thuisinlimburg.nl, gestart met de verhuur van de kompaswoningen.

Woningzoekenden die vooraf op de hoogte willen worden gehouden van de vorderingen kunnen zich aanmelden via schuttersveld@wonenlimburg.nl.