Dialoogcafé over 'elkaar zien'

Venray | Woensdag 14 maart is er weer een dialoogcafé in Proeflokaal Goesting. Gespreksleider Gerard van den Buijs vertelt waarom hij het thema 'elkaar zien' koos.

Waarom dit thema en wat spreekt jou zo aan?

"Er is de laatste tijd zoveel commotie over 'die andere, die vreemde', dat ik graag een dialoog wil aangaan met mensen die hierover hun ervaring willen delen. Mijn vraag is dan ook, zien wij elkaar nog wel écht? Of hebben wij een 'eigen beeld' gecreëerd van de ander? En klopt dat beeld dan wel? Wat zien wij als we kijken naar die ander, die vreemde? En wat 'voelen wij dan' bij het zien van die ander? Angst? Afgunst? Haat? Liefde? Wat doet het met jou als je naar die andere, die buitenlander, die punker, die homo, die vluchteling, of zelfs naar zwarte piet kijkt? Weet jij eigenlijk wel wie die ander is?"

Wat zijn jouw ervaringen met dit thema?

"Sommige mensen waar ik een goede band mee heb, zeggen soms de vreselijkste dingen over 'de buitenlander' of over 'die andere'. Ze spreken schande van de laksheid van de regering als ze op tv de oorlog en ellende van weerloze mensen zien. Ze zijn verontwaardigd als ze verdronken vluchtelingen zien en al helemaal als er een kind op een strand aanspoelt. Zij hebben dan mededogen en medelijden en zijn zelfs bereidt diep in de buidel te tasten om te steunen. Maar als deze mensen, op de vlucht voor geweld en armoe, bij ons in de straat dreigen te komen wonen zijn ze ineens niet meer zo enthousiast. Een asielzoekerscentrum. Een Polenhotel. Slachtoffers van oorlog en geweld, vluchtelingen. We willen ze gewoon niet. En wat zijn de meest gehoorde redenen. Ze pikken onze banen in. Ze stelen. Ze verkrachten onze dochters. Hoe zien wij deze mensen dan? Hoe komt het dat wij een ander beeld van ze krijgen als ze naast ons komen wonen?"

Wat is jouw droom of wens omtrent dit thema?

"Ik zou graag door middel van dialoog willen zien dat meer mensen begrip voor elkaar krijgen en 'een ander' beter leren accepteren. Dat jij anders bent dan ik, maakt mij niet beter of slechter dan die ander."

Wie zou jij graag aan de dialoogtafel willen ontmoeten?

"Ik nodig graag alle mensen uit die ervaring hebben met afwijzen en/of afwijzing. Maar ook mensen die in hun werkveld hier mee te maken hebben. En andere belangstellende zijn natuurlijk ook van harte welkom. Hoe zien wij elkaar? Schuif aan bij deze dialoogtafel en deel je ervaring , zodat de angst plaats kan maken voor meer begrip."

Elke tweede woensdag van de maand is er een Dialoogcafé in Proeflokaal Goesting georganiseerd door de werkgroep Venray in Dialoog. Iedereen die graag deelneemt aan de dialoog is vanaf 19.00 uur welkom in de ruimte boven het proeflokaal. De dialoog duurt van 19.30 – 22.00 uur. U kunt zich aanmelden via info@venrayindialoog.nl. Deelname is gratis. Proeflokaal Goesting.


Glasweb geeft 80.000 euro terug

Venray | Voorzitter Martin Houben van GlaswebVenray kwam dinsdagavond met een presentje naar de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen.

Hij overhandigde symbolisch een cheque van 80.000 euro. Dat is het bedrag dat de glasvezelcoöperatie drie jaar geleden kreeg om de aanloopkosten te betalen. "Want we zaten bij de start op zwart zaad", zei Houben, die zich herinnerde dat de gemeenteraad met een kleine meerderheid de subsidie goedkeurde.

Inmiddels is de aanleg van het glasvezelnet van start gegaan in Ysselsteyn en heeft de coöperatie meer financiële armslag. Daarom kan het geld weer worden teruggeven. Houben vroeg de politiek om steun in het vervolg van het project. "Want we zijn er nog niet. Oostrum en Wanssum zijn nog niet groen. En Venray is dat in de tweede fase ook nog niet."


Extra subsidie voor monumenten

Venray | De gemeenteraad stemde dinsdag unaniem in met een eenmalige subsidie van 20.000 euro voor het opknappen van monumenten.

De subsidieregeling is destijds afgeschaft en het resterende budget is inmiddels helemaal op. In afwachting van de mogelijke herinvoering van de subsidie dreigt er nu een gat te vallen. Met het risico dat noodzakelijk onderhoud aan waardevolle monumenten niet plaatsvindt. "Het gaat per jaar om zo'n zes aanvragen van gemiddeld 3.000 euro", zei Daan Janssen (D66). Alle andere partijen steunden de motie, ook al zagen ze liever nu al een structurele oplossing. In de komende voorjaarsnota zal duidelijk zijn wat de financiële gevolgen zijn van de herinvoering.


Alternatief bewoners aanleunwoningen

Venray | Door de sluiting van Het Schuttersveld kunnen bewoners van de aanleunwoningen geen gebruik meer maken van de voorzieningen in het zorgcentrum. Daan Janssen (D66) vroeg dinsdag in de raadsvergadering aandacht voor het gemis van het gezamenlijk eten in de zaal. "Dat is voor een aantal bewoners erg belangrijk. Niet alleen omdat zelf koken niet meer gaat, maar vooral ook om het sociale aspect." Wethouder Anne Thielen (CDA) meldde dat acht van de 24 bewoners gebruikmaken van de maaltijdvoorziening van Het Schuttersveld. "Vanaf 9 maart is er een oplossing gevonden. Op de eerste etage van de aanleunwoningen kunnen ze voortaan samen eten. Totdat na de verbouwing de ontmoetingsruimte in Het Schuttersveld klaar is."