Afbeelding
Foto:

Lezing Adelbert Venray in Odapark

Venray | Adelbertvereniging Venray houdt op dinsdag 13 maart vanaf 20.15 uur de zevende lezing van dit seizoen in het Odapark in Venray. Spreker is professor dr. Maria van den Muijsenbergh en de titel van haar voordracht luidt Sociaaleconomische en etnische gezondheidsverschillen.

Op 9 maart aanvaardt Van den Muijsenbergh haar ambt als hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen door het uitspreken van haar oratie. Zij komt deze avond praten over haar leeropdracht en haar ervaringen middels deze lezing; hoe kan de zorg voor kwetsbare groepen burgers verbeterd worden?

Mensen met alleen basisschool leven achttien jaar korter in goede gezondheid dan mensen met een HBO of universitaire opleiding. Dit is het gevolg van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Wat zijn dat precies, waardoor worden deze veroorzaakt, maar vooral wat kunnen we daaraan doen. Daarover gaat de lezing.

Maria van den Muijsenbergh (Heerlen 1956) is huisarts en bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen en persoonsgerichte, integrale eerstelijnzorg aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en bij Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen. Mensen met een lage opleiding, met schulden of dak- en thuislozen, en veel mensen met een migratie achtergrond zoals vluchtelingen zijn ongezonder dan andere mensen in Nederland. Zij onderzoekt en onderwijst hoe artsen en verpleegkundigen de gezondheid van deze kwetsbare groepen kunnen verbeteren.

Zij werkt daarnaast als huisarts/straatdokter in praktijk Buitenzorg in Nijmegen die zorg verleent aan daklozen en migranten zonder verblijfsvergunning. Verder is ze voorzitter van het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen, dat dakloze migrantenvrouwen zonder verblijfsvergunning opvangt, voorzitter van de landelijke Adelbertvereniging en secretaris van de medische afdeling van het Thijmgenootschap.

Introducés zijn welkom.


Merlinpop

Meerlo | Stichting Merlinpop houdt op zondag 1 april de dertigste editie van Merlinpop in Meerlo.

Op het festival kan genoten worden van sfeer, muziek en drank en er zijn optredens door The Overslept, Puinhoop Kollektiv, Daisy, Sunday Kids, De lievelings dj's van je zusje, Circle J, Croox en Vortex surfer.

Het festivalterrein gaat om 14.30 uur open en naast een dagkassa zijn kaarten te koop via www.merlinpop.nl.