Marion Ruijs (links) en Martien van den Elzen, vrijwilligers van Hospice Zenit.
Marion Ruijs (links) en Martien van den Elzen, vrijwilligers van Hospice Zenit. Foto: Henk Lammen

"Het geeft voldoening"

Venray | Hospice Zenit, het centrum voor palliatieve terminale zorg in Venray, start nog deze maand een introductiecursus voor nieuwe vrijwilligers. "Er is nog plaats om in te stromen. Vrijwilligers zijn bij ons altijd welkom", zegt coƶrdinator Cis van Deurssen.

Door Henk Lammen

In Hospice Zenit brengen ongeneeslijk zieke mensen in een huiselijke omgeving hun laatste levensdagen door. Naasten zijn er, net als thuis, voor gezelschap, hulp en zorg. Verpleegkundigen en vrijwilligers geven er, ingevuld naar wensen en behoeften van de gasten, de best mogelijke zorg en ondersteuning. Marion Ruijs (46) uit Venray en Martien van den Elzen (62) uit Blerick zijn twee van de ruim 110 vrijwilligers. Beiden hebben een verpleegkundige achtergrond, iets wat volgens hen absoluut niet noodzakelijk is om binnen Hospice Zenit te functioneren. Voor Marion, die nu ruim een jaar actief is als vrijwilliger, is het verlenen van palliatieve zorg een passie. "Het is iets dat ik altijd in me heb gehad. Ik heb me aangemeld via de website en nog geen moment spijt gehad. Ik heb me met hart en ziel verbonden aan de hospice." Ze volgde een jaar geleden de introductiecursus en is bijzonder ingenomen met de opvang als nieuwe vrijwilliger. "De introductie wordt enorm breed opgezet. Alle facetten van het levens- en stervensproces worden besproken. Gedurende de introductie draai je mee met een vrijwilliger, waardoor je meteen ziet hoe het hier reilt en zeilt. Dat heb ik als enorm prettig ervaren." Van den Elzen was in de prettige omstandigheid dat hij op zijn 61-ste kon stoppen met werken. Hij werkte ruim 40 jaar als ambulanceverpleegkundige en in een polikliniek. Zijn ervaringen met de reguliere zorg waren indirect aanleiding om zich als vrijwilliger te melden bij Hospice Zenit. "Ik kon de mensen niet meer de persoonlijke aandacht geven die ik wilde. Dat kan ik nu wel, mensen in hun laatste levensfase wel de aandacht geven die ze verdienen." Ruijs werkt in de directe zorg ('aan bed'), Van den Elzen ook, maar daarnaast maakt hij deel uit van de kookgroep. Hun insteek is dezelfde, een luisterend oor hebben voor de gasten en hun familie. "De gasten zijn bezig aan het laatste traject in hun leven. Sommigen berusten in hun lot, anderen willen nog alles regelen voordat ze definitief afscheid nemen. Maar het gaat vooral om kwaliteit en niet de kwantiteit", zegt de mannelijke vrijwilliger. Marion vult hem aan. "Juist in die laatste fase willen we voor de gasten een huiselijke sfeer creƫren, het mag geen klinisch gebeuren worden. De gasten houden ook altijd de regie. Als ze niet willen douchen, prima, dan doen we het met een 'lappie'. Het mooie is dat iedereen binnen Hospice Zenit zich verdienstelijk kan maken. Je hoeft absoluut geen verpleegkundige achtergrond te hebben. Ook een bankwerker kan zich hier nuttig maken. In de kookgroep, tuinonderhoud, de strijkgroep of door muziek te maken." Over wat vrijwilliger zijn bij Hospice Zenit zo uitzonderlijk maakt, zijn beiden het roerend eens. "De voldoening die het geeft, maar ook de dankbaarheid van gasten en familie." Voor meer informatie: www.hospicezenit.nl of bel: (0478)551434.


Leerlingenconcert Houtblazersatelier Lucassen

Venray | De leerlingen van Houtblaziersatelier Lucassen kwamen zondag als solist, duo of ensemble het podium op tijdens het leerlingenconcert. Vele klassieke en moderne popwerken kwamen voorbij.