Stichting Leergeld Venray

Venray | De Stichting Leergeld Venray heeft als doel om alle kinderen in de gemeente Venray mee te laten doen in de maatschappij en sociale uitsluiting te voorkomen.

De stichting biedt geen geld maar middelen aan. Ze richt zich daarbij op kinderen in gezinnen met inkomen van maximaal 120 procent van het bijstandsniveau.

De Stichting Leergeld Venray kijkt met een tevreden blik terug op het afgesloten boekjaar 2017. De Stichting heeft ruim vijfhonderd kinderen kunnen helpen. Voor al deze kinderen zijn een of meerdere aanvragen gehonoreerd. Dat wil zeggen dat een van de zes intermediairs minimaal een keer op huis bezoek is geweest en een gesprek heeft gehad om de situatie van het kind en het gezin in kaart te brengen. Deze kinderen zijn geholpen met bijvoorbeeld een fiets om naar school te gaan, een laptop die echt nodig is om huiswerk te maken, of de betaling van het schoolreisje om er met klasgenoten een leuke dag van te maken. Door het aanvragen van een extra subsidie die beschikbaar was (Kleinsma-gelden) kon de Stichting in 2017 iets extra's betekenen: alle kinderen in de bij de stichting bekende gezinnen hebben een kledingbon aangeboden gekregen.

De Stichting Leergeld Venray is op zoek naar bedrijven, instellingen en andere initiatiefnemers die het doel willen steunen zodat nog meer kinderen kunnen worden geholpen. Kijk voor meer informatie op de website www.stichtingleergeldvenray.nl.


Venray voorop met zonne-energie

Venray | Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief veel zonnepanelen op de daken in de gemeente Venray liggen. Per inwoner is dat op dit moment 0,85 zonnepaneel. Hiermee staat de gemeente Venray op plek 35 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Venray een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

De gemeente Venray zit boven het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,45 zonnepaneel per inwoner. Vergeleken met gemeenten uit de provincie Limburg presteert Venray redelijk goed. Leudal, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,06 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 21 van Nederland in.

De provincie Limburg biedt inwoners een stimuleringslening aan. Met de Stimuleringslening Duurzaam Thuis wordt een leenbedrag aangeboden voor bijvoorbeeld de aankoop van zonnepanelen. Voor de Stimuleringslening Duurzaam Thuis is ruim 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. Zonneplan heeft de daken van koopwoningen in de gemeente Venray voor zonnepanelen onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, te veel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 9.013 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Slechts 1.283 van de geschikte adressen hebben een zonnepaneleninstallatie.


Expositie in Odapark Venray

Venray | Kunstenaar Stefan Cools houdt van zondag 11 maart tot en met zondag 3 juni in Odapark Venray de solotentoonstelling Liquidarium meconii.

Als botanist is Stefan Cools (Sittard 1981) onmiskenbaar een fremdkörper onder de talloze kunstenaars die de afgelopen decennia in Odapark Venray hebben geëxposeerd. Met een wetenschappelijke precisie doet hij artistiek onderzoek naar processen in de natuur; de laatste vijf jaar in het bijzonder de transformatie van de vlinder. In Odapark Venray maakt hij een voorlopige balans op.

De basis van de kunst van Cools ligt in zijn verwondering over de natuur. Het is deze verwondering die hij graag overbrengt op zijn publiek. Hij gebruikt wetenschappelijke methodes als observatie, deductie en inductie om tot artistiek resultaat te komen. Zijn drang te doorgronden, is niet gericht op nieuwe wetenschappelijke feiten, maar het laten beklijven van de wonderen der natuur. De vlinder is voor Cools een ideaal studieobject. Het kleine en fragiele insect heeft een complexiteit die permanent inspireert. Cools neemt alle aspecten onder de loep; de rups die vrijwel altijd leeft van een enkele waardplant en daarmee onlosmakelijk is verbonden met inheemse natuur, de raadselachtige transformatie tot vlinder, maar vooral, het mysterieuze meconium dat vrijkomt bij de ontpopping.

Cools is met zijn werk te zien geweest op diverse plekken in binnen- en buitenland. In Nederland in groepstentoonstellingen bij De Ridder en Bureau Europa in Maastricht, RAM Foundation in Rotterdam en in het Hedge House en de tuin van Buitenplaats Kasteel Wylre. In het buitenland is zijn werk te zien geweest bij de Verbeke Foundation in Kemzeke (BE) en zijn meest recente onderzoek was in Cairns in Australië.