CDA: tiende keer raadsverkiezingen

VENRAY | Op 21 maart neemt het CDA voor de tiende keer deel aan de raadsverkiezingen in Venray. De christendemocraten hebben nog altijd de grootste aanhang, maar de dominantie uit de beginjaren is voorbij.

Bij de eerste drie verkiezingen behaalde het CDA nog een absolute meerderheid. De partij borduurde voort op de successen van de beide voorgangers. Samenwerking – een bundeling van lokale lijsten - had een stevige positie in Venray en de Kerkdorpenlijst was sterk geworteld in de tien dorpen. Bij het debuut in 1982 haalde het CDA 55,8 procent van de stemmen. Het was goed voor veertien van de 23 raadszetels. De populaire lijsttrekker Grad Schols behaalde in zijn eentje 3.961 stemmen. Een record dat nog altijd fier overeind staat. Ook al kwam zijn opvolger Joos Truijen in 1986 met 3.630 voorkeurstemmen aardig in de buurt. In 1990 was het laatste succesvolle CDA-jaar. Met 54,4 procent van de stemmen werden opnieuw veertien zetels in de wacht gesleept.

Vier jaar later kwam de grote klap. In 1994 slonk de aanhang naar 35,3 procent. Er bleven nog negen zetels over en het CDA raakte ook een wethouder kwijt. In plaats van drie moesten de christendemocraten terug naar twee bestuurders in het college.

In de jaren daarna bleef het CDA rond de tien zetels hangen. Het dieptepunt was in 2006 met slechts zeven zetels. Daarna ging het weer wat bergopwaarts. Van de tien zetels in 2009 moest het CDA bij de laatste verkiezingen er weer eentje inleveren.

De verwachtingen zijn niet zo hooggespannen. Lijsttrekker Jan Loonen hoopt het huidige zetelaantal te behouden. Het CDA heeft van oudsher een sterke positie in de agrarische sector. Maar het aantal boeren en bedrijven is flink afgenomen. Daarnaast is de concurrentie toegenomen. Ook andere partijen speuren naar kandidaten in de dorpen, waar een andere wind is gaan waaien. Steeds vaker komen dorpsbewoners in opstand tegen overlast van de alsmaar uitdijende agrarische bedrijven. De nieuwe partij Venray Lokaal heeft uit tien dorpen vertegenwoordigers op de lijst. Eentje minder dan het CDA.


Gilissen: op 22 maart is het te laat

VENRAY | Burgemeester Hans Gilissen schreef een brief aan alle keizers. Hij doet een oproep om vooral naar de stembus te gaan op woensdag 21 maart.

"Op 22 maart is het laat", meldt Gilissen. "Dan zijn de 27 raadszetels verdeeld." Hij somt allerlei redenen op waarom kiezers thuisblijven. 'Mijn stem doet er toch niet toe' en 'ze doen maar wat in het gemeentehuis, wat zal ik me daar druk overmaken'. "Toch is het ontzettend belangrijk dat we met zo veel mogelijk kiezers gaan stemmen", stelt hij. "Het is de kern van onze lokale democratie. Samen bepalen we hoe de gemeenteraad eruitziet."