Theo Nellen (rechts) en Helga Cornelissen (gehurkt) tussen de andere zes buutreedners.
Theo Nellen (rechts) en Helga Cornelissen (gehurkt) tussen de andere zes buutreedners. Foto: John Hofmann

Weer een ervaring rijker

Wanroij | Voor de tiende keer is Berry Knapen uit het Brabantse Heeze uitgeroepen tot winnaar van de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen.

Door Willem Menting

De titelstrijd werd afgelopen vrijdag gehouden in het totaal uitverkochte 't Wapen van Wanroij. Met zijn buut 'Harry hi unne Midlife-crisis' kwam hij als beste uit de bus. Het podium werd gecompleteerd door Hans Keeris uit Knegsel en Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch, die respectievelijk tweede en derde werden.

Het publiek maakte het Brabants feestje compleet door aan 'de Tandarts' Dirk Kouwenberg uit Nuland de publieksprijs toe te kennen. Dit viertal is ook te zien tijdens de jubileumgala- avonden in Wanroij. Uit de gemeente Venray namen twee buuttereedners aan de titelstrijd tussen Limburgse en Brabantse buutreedners deel: Theo Nellen uit Heide als 'Sraar de Clochard' en Helga Cornelissen uit Oostrum als 'Tanja Truckie'.

Voor Nellen kwam het Brabantse feestje niet als een verrassing. "Zij staken er wel bovenuit. Ik zou verbaasd zijn als één van ons had gewonnen." De buutreedner uit Heide viel vooral het verschil tussen Limburg en Brabant op. "Wij waren wat ingehouden en genuanceerder. Zij uitten zich een stuk vrijer. Dat is wel een verschil." Nellen vindt het lastig om er zijn vinger op te leggen. "Ons taaltje is toch net wat anders. Misschien dat het daar ook mee te maken heeft. Ik had persoonlijk toch iets meer respons vanuit de zaal verwacht. Er was weinig chemie. Dat miste ik wel."

Toch ging het Nellen vooral om de ervaring. "Het was mooi om een keer op dat podium te staan. Het is mijn eerste jaar dus ik neem alle ervaring graag mee. Het was een seizoen met hoge pieken en helaas ook diepe dalen. Toch ben ik benieuwd hoe Brabantse buutreedners presteren in bijvoorbeeld Roermond. Wellicht zijn dan de rollen omgedraaid." Het seizoen zit er nog niet helemaal op voor Nellen. Komende zaterdag staat hij nog op de bühne tijdens halfvasten en daarna mag hij ook nog een paar keer aan de bak. "Ik ben al bezig met een nieuw stuk, maar dat is pas over twee jaar helemaal klaar."

Ook Helga Cornelissen genoot met volle teugen. De buutreedner uit Oostrum stond voor het eerst voor een publiek van zo'n 300 mensen. "In Oostrum zitter er meestal 200 mensen in de zaal. Het was dus wel even spannend, maar het ging hartstikke goed. De ervaring was mooi en het niveau van de artiesten was ook erg hoog." Ook Cornelissen merkte verschil tussen de Limburgse deelnemers en de Brabantse collega's. "De Brabantse buutreedners waren wel wat platter in hun uitspraken. Wij zijn wat dat betreft wat netter. Het ligt misschien ook een beetje aan de taal. Theo en ik waren natuurlijk wel verstaanbaar, maar het dialect van Midden-Limburg is alweer wat anders." Cornelissen was de enige vrouwelijke deelneemster aan de Zuid-Nederlandse Buutkampioenschappen. Daar stond ze tijdens de avond zelf niet echt bij stil. "Ik speel een vrachtwagenchauffeur. En die is best wel lomp, dus wat dat betreft paste ik er wel tussen. Misschien was het wel een pluspunt. Ik kreeg leuke reacties uit de zaal dus ik ben wat dat betreft erg tevreden. Nu ga ik samen met Lizanne Arts weer wat voorbereiden voor volgend jaar. Of ik zelf weer een buut ga doen weet ik nog niet."