Groot verschil in opkomst kiezers

VENRAY | De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen is dit jaar traag op gang gekomen. Na carnaval in het tweede weekeinde van februari viel de winter pas echt goed in. Het was dan ook geen pretje voor de politici om tijdens de weekmarkt of op zaterdag op straat actief te zijn.

Afgelopen zaterdag ploften bij zo'n 34.000 Venraynaren de stempassen in de bus. Gisteren (woensdag) werden de kieslijsten verspreid. Twee weken voor de grote dag van 21 maart kan het vrijwel niemand meer zijn ontgaan dat er weer verkiezingen zijn. Ditmaal voor de gemeenteraad. De belangstelling voor de lokale politiek is tanende. Bij de vorige raadsverkiezingen in maart 2014 ging iets meer dan de helft van de Venrayse kiezers (52,2 procent) naar de stembus. Dat waren 17.790 van de 34.053 opgeroepen inwoners van 18 jaar en ouder. Ruim 16.000 kiezers maakten dus geen gebruik van hun stemrecht.

De zeven deelnemende partijen en de gemeente proberen de opkomst te bevorderen. Sociale media worden ingezet en er zijn de traditionele debatten en folders. Het blijkt lastig burgers te interesseren voor de lokale politiek. De belangstelling voor de landelijke verkiezingen is vele malen groter. Dat bleek vorig jaar wel op 15 maart. Toen kende Venray een ongekend hoge opkomst van 80,3 procent. Liefst 26.530 kiezers maakten de gang naar de stembus. Dat waren er bijna 9.000 meer dan bij de vorige raadsverkiezingen. Grote promotiecampagnes en veel aandacht in de landelijke media lijken hun werk te doen.

In november 2009 waren er vervroegde raadsverkiezingen vanwege de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2010. De landelijke publiciteit ontbrak en de opkomst zakte in Venray naar een historisch dieptepunt van 44,7 procent. Het was de eerste en enige keer dat meer dan de helft van de kiezers thuis bleef bij de raadsverkiezingen. In 2006 was de opkomst nog 61,2 procent.

De provinciale verkiezingen zijn nog iets minder populair. In maart 2015 kende Venray een opkomst van 44,9 procent.


VVD vorig jaar grootste in Venray

VENRAY | De VVD was vorig jaar de grootste partij in Venray bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Meer dan een op de vijf Venraynaren (21,9 procent) stemde op de liberalen.

Omgerekend naar de gemeentepolitiek zou de VVD zes zetels krijgen, vier meer dan nu. Het CDA was in 2017 de tweede grootste met 17,9 procent. Goed voor vijf raadzetels. Terwijl de partij van Jan Loonen negen stoelen in de raadzaal bezet. De PVV zou op drie zetels uitkomen, maar deze partij doet op 21 maart niet mee. Terwijl er grote afwijkingen zijn bij VVD en CDA, scoren de andere landelijke partijen stabiel. SP (vier zetels), D66 (drie) en PvdA (een) blijven bij de uitslag van 2017 in zetelaantal precies gelijk.