Argwaan over plannen Vlakwater

VENRAY | Het wijkplatform Veltum is niet gerust op nieuwe ontwikkelingen in het Vlakwaterbos. Het wijkplatform vraagt aan de gemeente alle lopende initiatieven stop te zetten totdat er een visie ligt over de inrichting van het Vlakwatergebied.

Bewoners van de aangrenzende wijk Veltum zijn bezorgd. Zo is er overlast van hangjongeren (brandstichting, drugshandel en vernielingen) bij speeltuin 't Speelvlak. Ook de komst van een pannenkoekenhuis in de voormalige Perdstal heeft geleid tot overlast en ongenoegen bij buurtbewoners.

Het wijkplatform wil voorkomen dat er nieuwe initiatieven ontstaan die opnieuw onrust veroorzaken bij de bewoners van Veltum. Voorzitter Roel van Osch van het wijkplatform wil daarom in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken worden bij alle voornemens en plannen voor het Vlakwaterbos. Ambtenaren zijn bezig met het opstellen van een visie op het Vlakwatergebied. Dit moet straks leiden tot een nieuw bestemmingsplan. "De onrust bij de bewoners hangt samen met reeds gerealiseerde initiatieven. Hierbij zijn de belangen van de burgers onvoldoende behartigd", schrijft Van Osch in een brief aan het college. Tevens zijn er, volgens hem, geen goede afspraken gemaakt waaraan gehandhaafd kan worden.

In een reactie melden B en W dat het Vlakwaterbos een waardevol gebied is dat een breder publiek trekt. "Daarom hechten wij aan een zorgvuldig communicatieproces waarin alle belangen aan bod komen. Zoals gebruikelijk worden ook de belanghebbende wijkraden bij een dergelijk proces betrokken."

De gemeente is niet van plan nieuwe plannen in de wachtkamer te zetten. "Het bestaande bestemmingsplan blijft vooralsnog onverkort van kracht voor dit gebied. Nieuwe initiatieven worden hieraan getoetst en op de gebruikelijke wijze afgehandeld. Het is niet onze intentie om ontwikkelingen stop te zetten in afwachting van een nieuwe visie", aldus het college.


Vrees overlast kringloopwinkel

VENRAY | Roland Heesbeen en Piet Kroft, twee bewoners van de Oranjebuurt, hebben in een brief aan de gemeenteraad hun beklag gedaan over de komst van een kringloopwinkel in de Wilhelminastraat.

De stichting 2Switch wil in mei in het voormalige pand van Partijdump, en voorheen Tudor, de zaak openen. De bewoners van de Wilhelminastraat vrezen voor parkeer- en verkeersoverlast. Het winkelpand is bereikbaar via een smalle oprit. Het in- en uitrijdende verkeer zou vooral gevaar opleveren voor voetgangers zoals ouderen en kinderen van de Petrus Bandenschool. Tevens wijzen de bewoners erop dat er in de Wilhelminastraat en Oranjebuurt al extra parkeerdruk is na de afschaffing van het betaald parkeren in het centrum. Ze willen daarom dat er op korte termijn een verkeerskundig onderzoek wordt gehouden naar de gevolgen van de vestiging van de kringloopwinkel. Zodat er tijdig verkeersmaatregelen getroffen kunnen worden, voordat de kringloopwinkel over een paar maanden zijn deuren opent.


Beide kerken zien inkomsten dalen

VENRAY | De twee kerken in Venray draaiden vorig jaar verlies. De Grote Kerk kampte met een tekort van 11.000 euro en de Paterskerk dook 18.400 euro in de min.

De jaarlijkse kerkbijdrage is nog altijd de grootste inkomstenbron. De Grote Kerk zag de opbrengst dalen van 80.000 naar 74.000 euro. Opmerkelijk is dat de Paterskerk juist iets meer geld (36.700 euro) ontving van de parochianen dan in 2016 (35.500 euro). Beide kerken zien het aantal kerkgangers en parochianen afnemen. "Steeds minder mensen brengen de gelden bijeen", meldt aftredend penningmeester Jan Loonen van de Grote Kerk. "Gelukkig zorgen de vele vrijwilligers en incidentele giften ervoor dat we in staat zijn de financiƫn op peil te houden."

Om de kosten te drukken gaan beide centrumkerken nog meer samenwerken en hun activiteiten bundelen. Voor de Grote Kerk ligt een omvangrijk onderhoudsplan klaar van 750.000 euro. Ook het bisdom, gemeente en provincie dragen bij aan de kosten. De uitvoering, met onder meer renovatie van de glas-in-loodramen, stucwerk en riolering, is gepland in 2018 en 2019. Dit voorjaar wordt gestart met de buitenverlichting van de kerk en de toren.

Ook de Paterskerk kan door de inzet van veel vrijwilligers de kosten in de hand houden. Zo worden het tuinonderhoud en allerlei klussen gratis uitgevoerd. In de Paterskerk waren vorig jaar meer uitvaarten waardoor de inkomsten 1600 euro hoger uitvielen. Vooral door de stijgende personeelslasten werd toch een negatief resultaat behaald.


Gezond Leefmilieu ondervraagt politieke partijen

VENRAY | De pas opgerichte werkgroep Gezond Leefmilieu Venray (GLV) vindt dat het droevig gesteld is met de luchtkwaliteit op sommige plekken in de gemeente Venray.

De werkgroep meent dat de coalitiepartijen CDA, D66 en Samenwerking in de afgelopen jaren te weinig hebben gedaan om de situatie te verbeteren. In de aanloop van de raadsverkiezingen van woensdag 21 maart heeft GLV een aantal vragen gesteld aan de zeven deelnemende partijen in Venray.

De reacties zijn te vinden op de Facebookpagina van GLV. Tevens staat hier een overzicht van het stemgedrag van de partijen bij de diverse moties over het milieu. De werkgroep concludeert dat bij vier partijen de volksgezondheid op nummer 1 staat: SP, Samenwerking, PvdA en Venray Lokaal.