'Venrayse raad heeft stappen gezet'

VENRAY | De gemeenteraad hield zich dinsdag een spiegel voor. In het verantwoordingsdebat passeerden alle heikele onderwerpen de revue, zoals het asielzoekerscentrum, glasvezel, schouwburg, afbouw kunstencentrum en afschaffing betaald parkeren. Veel besluiten kwamen met steun van de oppositie tot stand doordat de coalitie van CDA, D66 en Samenwerking verdeeld was.

Door Henk Willemssen

Dat was tevens de grote winst. Oppositiepartijen klaagden voorheen steen en been over dichtgetimmerde voorstellen waarbij het slikken of stikken was. "De grenzen tussen de partijen zijn minder scherp geworden", zei CDA-fractieleider Toon Loonen. Als de VVD niet overstag was gegaan, was er geen glasvezel gekomen. Samenwerking zag het asielzoekerscentrum en het Polenhotel in Leunen niet zitten. Het eerste kwam er wel, het tweede niet. "We kwamen er niet altijd uit in de coalitie", aldus Toon Loonen. "Toch hebben we veel bereikt en goede stappen gezet in de samenwerking met de oppositie."

Doordat de oppositiepartijen echt meetelden, klaarde ook de sfeer in de raad op. Alle fractieleiders prezen de onderlinge verstandhouding. "Het ging er soms hard aan toe. Maar na afloop konden we altijd elkaar de hand schudden en het glas heffen", verwoordde Martin Leenders (Samenwerking). De SP heeft zich altijd fel verzet tegen de beslotenheid. Jan Hendriks kon opgelucht constateren dat het aantal besloten vergaderingen inmiddels tot vrijwel nul is gereduceerd. Daan Janssen (D66) haalde aan dat de overgang van de grote zorgdecentralisaties goed verlopen is. "Dat was een belangrijk doel. We hebben het hier best goed voor elkaar."

Martin Leenders benoemde de 'kritisch constructieve rol' van Samenwerking binnen de coalitie. "Wat is goed voor Venray? Daarop was alles gebaseerd." Carla Brugman (PP2) sprak van een 'mooie periode in een goede sfeer'. PP2 diende 150 moties en amendementen in. De komst van het azc in haar eigen Blitterswijck was voor Brugman lastig. "Er kwamen emotionele reacties en er ontstond een grimmige sfeer. We hadden er meer tijd voor moeten nemen. Dat was beter geweest." Ingeborg de Barbanson (VVD): "We hebben respect voor elkaar. Daar ben ik trots op. Ongeacht de politieke kleur is er naar meerderheden gezocht. Een hele verbetering." Ahmet Kocygit (inVENtief) haalde aan dat zijn partij kritische oppositie voerde. "Soms lukte het het beleid te verbeteren, soms ook niet." Henk Bisschops (PvdA) vormde een eenmansfractie. "Ik ben er het meest trots op dat de PvdA heeft standgehouden. Met dank aan de steunfractie."