Zorgmanager Sjors van Gelder is op zijn plek bij Zorghuis Nederland.
Zorgmanager Sjors van Gelder is op zijn plek bij Zorghuis Nederland. Foto: Henk Lammen

Frisse wind bij zorghuis

Smakt | Het zorglandschap in Nederland verandert. Veel verantwoordelijkheden zijn in handen van de gemeenten, maar ook de landelijke politiek en zorginstanties hebben de nodige touwtjes in handen. Ook bij Zorghuis Smakt zijn deze invloeden voelbaar. Zorgmanager Sjors van Gelder dealt met verschillende kwesties. "We doen het hartstikke goed, maar we kunnen niet alles zelf beslissen."

Door Willem Menting

Momenteel telt het zorghuis in Smakt dertig bewoners. Niet iedereen is op zijn plek in het voormalige Karmelietenklooster. "We hebben acht bewoners die graag dichter bij huis willen wonen. Helaas is dat op dit moment vanwege lange wachtlijsten elders niet mogelijk", vertelt Van Gelder. Een bewoner wacht al sinds de zomer van 2016 op overplaatsing. Ook de Venrayse politiek kan niks doen tegen de lange wachttijden. "Ik heb met wethouder Anne Thielen (CDA) gesproken, maar zij vertelde dat dit een landelijk pijnpunt is. Deze mensen staan nu op een wensenlijst. We kunnen onze bewoners wel op een acute overplaatsingslijst plaatsen, maar dan kunnen ze een plek krijgen in heel Limburg. Dat werkt dus ook niet. Ook het Zorgkantoor zoekt hier een passende oplossing voor."

Het zorghuis in Smakt werd overgenomen door Zorghuis Nederland. Sindsdien is er veel veranderd volgens Van Gelder. Het personeel draagt sinds de overname uniformen, het zorghuis heeft een upgrade gehad, de coördinatie is een stuk steviger neergezet en ook de banners buiten het pand dragen bij aan de vernieuwde uitstraling. "Ook zijn alle kamers voorzien van magnetische deurdrangers. Dat is voor de brandveiligheid ontzettend belangrijk. We voldeden nog niet aan sommige vernieuwde regels. Zorghuis Nederland heeft dat meteen aangepakt. We krijgen een paar keer per jaar controle van de brandweer."

In Zorghuis Smakt wonen ouderen met dementie en met somatische aandoeningen. Ook is er plaats voor overbruggingszorg. Het gaat om mensen die elders op een wachtlijst staan. Zij brengen de overbruggingsperiode door in Zorghuis Smakt. "Er is een nauwe samenwerking met VieCurie als onder meer gaat over overbruggingszorg."

Zorghuis Smakt is sinds de overname ook een open huis. Dat wil zeggen dat de bewoners in principe het gebouw kunnen verlaten. Dat past in de visie van Zorghuis Nederland. "We zijn een open instelling, maar dat wil niet zeggen dat we de veiligheid van onze bewoners niet waarborgen."

Van Gelder is op zijn plek bij Zorghuis Smakt. De zorgmanager heeft ook de leiding bij Zorghuis Roermond. "Het wij-gevoel in deze kleine gemeenschap trekt mij enorm en ook de puurheid van de bewoners. Ze zijn echt. De verschillende emoties kunnen elkaar in rap tempo opvolgen. Het ene moment zijn ze teleurgesteld en het andere moment zijn ze ontzettend dankbaar. Dat is ook wel eens een uitdaging."

Voor de bewoners worden er ontzettend veel activiteiten georganiseerd in Zorghuis Smakt. Ook tijdens NL Doet op 9 en 10 maart wordt er weer veel op poten gezet voor de bewoners. "Deze activiteiten worden in alle zorghuizen van Zorghuis Nederland georganiseerd. Ook deze activiteiten sluiten aan bij de visie van de organisatie."


Marie Leijssen-Linders 100 jaar


Venray | Marie Leijssen-Linders vierde zondag in Merselo haar 100ste verjaardag.