Uiteindelijk kwam het team van BR1Q als winnaar uit de bus.
Uiteindelijk kwam het team van BR1Q als winnaar uit de bus. Foto: Rikus ten Brücke

Brugklassers in debat

Venray | De brugklasleerlingen van het Raayland College in Venray debatteerden dinsdag met volle overtuiging tijdens de jaarlijkse debatdag. De dag werd dit jaar georganiseerd door leerlingen.

Twee leerlingen uit vwo 5 namen de organisatie op zich als schoolproject. Zij keken met een frisse blik naar de opzet van de dag. Daarnaast hebben zij onderzoek gedaan naar de interessegebieden van de brugklasleerlingen. Aan de hand daarvan hebben ze passende stellingen gemaakt voor de brugklassers. Lois Cavis was een van de organisatoren. "We hebben dit jaar een uitgebreidere debatdag. Ook leerlingen van het vmbo doen dit jaar mee. De finale ging uiteindelijk wel tussen havo- en vwo-leerlingen. Per klas is een debatteam samengesteld en dat team houdt dan ook de eer van de klas hoog."

Volgens Cavis is de dag meer dan geslaagd. "We mogen hier erg trots op zijn. Het is heel mooi geweest. We hebben de vrijheid en verantwoordelijkheid gekregen van de school en dat is wel bijzonder. We hebben af en toe wel hulp gehad natuurlijk."

De uiteindelijke winnaar was de debatgroep van BR1Q. Noa won met haar team en daar was ze ontzettend trots op. "We zijn echt superblij. We hebben het samen gedaan. Het is mooi om te winnen. We zijn benaderd door de debatgroep en uiteindelijk heeft onze leraar het team samengesteld." De overwinning smaakt naar meer. "Ik wil graag in de debatgroep van het Raayland. En misschien wil ik er later ook nog wat mee doen, maar dat weet ik nog niet."